22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Hrvaška policija kupuje opremo za identifikacijo ilegalnih migrantov

Hrvaško notranje ministrstvo bo obmejno policijo kmalu opremilo s prenosnimi delovnimi postajami za odvzem prstnih odtisov, fotografiranje in izmero višine in teže migrantov po ilegalnem vstopu v državo, danes piše Večernji list. V Bosni in Hercegovini je po navedbah Mednarodne organizacije za migracije (IOM)) okoli 7000 migrantov, namenjenih v EU.

 

 

Hrvaški policisti naj bi tako po novem odvzemali prstne odtise migrantom po ilegalnem vstopu na Hrvaško, preden jih bodo vrnili tja, od koder so vstopili v državo. Hrvaško notranje ministrstvo je po pisanju časnika že sprožilo postopek javne nabave opreme za njihovo identifikacijo.

Med drugim gre za devet prenosnih delovnih postaj za odvzem odtisov, kupiti nameravajo tudi po 39 digitalnih fotoaparatov, skenerjev in mehaničnih tehtnic z merilnikom višine. Vrednost opreme je ocenjena na približno 200.000 evrov.

Časnik izpostavlja, da migranti najpogosteje nezakonito prestopajo hrvaško mejo brez kakršnih koli osebnih dokumentov ali s ponarejenimi potnimi listi, da jih policija ne bi mogla evidentirati oz. identificirati. Nova oprema bo to omogočila.

Hrvaška policija je po pisanju Večernjega lista lani ustavila 20.278 ljudi, ki so ilegalno vstopili na Hrvaško, leta 2018 pa 8207. Lani je bila skoraj petina ilegalnih migrantov iz Pakistana, in sicer več kot 4000.

Ilegalni migranti na Hrvaško vstopajo večinoma iz Bosne in Hercegovine ter po najkrajši kopenski poti čez Hrvaško in Slovenijo potujejo v države Zahodne Evrope.

Vodja urada IOM v Sarajevu Peter van der Auweraert je danes potrdil, da je v BiH trenutno okoli 7000 ilegalnih migrantov, med njimi največ državljanov Bangladeša. Približno 5200 migrantov je v migrantskih centrih na območjih Sarajeva in Bihaća, okoli 1500 jih biva na prostem ali v zasilnih bivališčih v okolici Bihaća, nekaj sto pa na območju Tuzle.

Van der Auweraert je po poročanju sarajevskega časnika Dnevni avaz opozoril, da so se po sprostitvi protiepidemioloških ukrepov na nekaterih mejah okrepile nekatere migrantske poti iz Srbije proti Hrvaški, Madžarski in Romuniji. Povedal je še, da doslej med migranti v BiH niso potrdili primerov okužb z novim koronavirusom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine