8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Hrvaška policija krepi nadzor meje z BiH

Hrvaškim policijskim upravam na obmejnih območjih z Bosno in Hercegovino so naložili dodatno krepitev nadzora meddržavne meje, ki je dolga približno 1000 kilometrov. Ta ukrep na hrvaško-bosanskohercegovski meji od Hrvaške zahtevajo Slovenija, Avstrije in Nemčija, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Kot dokaz, da namerava Hrvaška okrepiti nadzor meje, časnik navaja nedavni razpis hrvaškega notranjega ministrstva za nakup 60 policijskih terenskih vozil v vrednosti 1,2 milijona evrov.

Neimenovani hrvaški policijski vir je za časnik ocenil, da je “stanje resno”. Dodaja, da na Hrvaškem niso zabeležili bolj množičnih poskusov prihoda ilegalnih migrantov iz BiH. Meni, da migranti še iščejo območja, kjer bi najlažje vstopili na Hrvaško izven mejnih prehodov.

Hrvaški mediji v zadnjem času poročajo, da obstaja nova “južna balkanska migrantska pot”, ki vodi iz Grčije preko Albanije, Črne gore in BiH na Hrvaško, medtem ko je pot čez Makedonijo in Srbijo “praktično zaprta”.

Največji migrantski pritisk na Hrvaško v zadnjem času prihaja s severozahoda BiH, z območju Cazina in Velike Kladuše, od koder migranti poskušajo čez Karlovško županijo priti do Slovenije. Na tem delu Hrvaške je razdalja med BiH in Slovenijo približno 70 kilometrov. Jutarnji list poroča, da hrvaška policija ne želi posredovati informacij o nezakonitih migrantih.

Časnik se sklicuje na izjave slovenske policije, da je trenutno na območju Grčije in Albanijo med 50.000 in 60.000 ljudi, za katere je edini cilj vstop v Evropsko unijo.

Dodaja, da bi se Hrvaška lahko kmalu soočala z dodatnimi težavami, potem ko je Avstrija sprejela nov zakon o tujcih in bo v skladu z dublinsko uredbo na Hrvaško vrnila vse migrante, ki so v EU vstopili preko nje, niso pa bili registrirani.

O novi južni balkanski poti migrantov in njihovemu kopičenju v Bosni pa danes poroča tudi  najstarejši makedonski vestnik Nova Makedonija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine