16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Gvatemala z ZDA podpisala dogovor o prosilcih za azil – vas zanima, kaj vsebuje?

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek sporočil, da je Gvatemala podpisala sporazum z ZDA o varni tretji državi, kar pomeni, da morajo migranti, ki potujejo čez Gvatemalo v ZDA, za azil zaprositi v Gvatemali. Migranti iz Hondurasa in Salvadorja ter od drugod bodo tako ostali v breme Gvatemali.

 

Trump se je pred kratkim odločil, da njegova vlada več ne bo sprejemala migrantov, ki želijo azil, če potujejo do ZDA preko varne tretje države. Mehika takšnega sporazuma z ZDA noče sprejeti, Trump pa je z grožnjo uvedbe carin in drugih sankcij vanj prisilil Gvatemalo, čeprav je tamkajšnje ustavno sodišče vladi tak sporazum z ZDA prepovedalo brez odobritve kongresa.

Migrantske poti gredo v zadnjem času iz Salvadorja in Hondurasa preko Gvatemale in Mehike do ZDA. Od vseh aretiranih migrantov na meji med ZDA in Mehiko je bilo 34 odstotkov Gvatemalcev, ki prav tako kot tisti iz Hondurasa in Salvadorja trdijo, da bežijo iz domovine zaradi nasilja uličnih tolp, revščine in pomanjkanja zaposlitve.

Gvatemala torej ni “varna tretja država”, ampak Trump je njeno vlado z grožnjami prisilil v podpis sporazuma. Gvatemalski predsednik Jimmy Morales je sporočil, da se s sporazumom izogibajo drastičnim sankcijam, ki bi hudo prizadele ekonomijo države, kot je obdavčitev denarja, ki ga v ZDA živeči Gvatemalci pošiljajo revnim sorodnikom domov.

Gvatemala je od Trumpa v zameno za podpis sporazuma dobila povečano število vizumov za začasne kmetijske delavce. Ministrstvo za delo Gvatemale je napovedalo, da bo v naslednjih dneh začelo izdajati delovne vizume, s katerimi bodo Gvatemalci zakonito potovali v ZDA in ne bodo žrtve kriminalnih organizacij.

Trump je petek označil za velik dan in dodal, da bodo tihotapci ljudi in kriminalci ostali brez dela. Pred tem je zvezni sodnik v Kaliforniji sicer blokiral njegovo novo politiko zavračanja azila.

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International je sporazum obsodila. “Siljenje družin in posameznikov, ki bežijo od doma pred nasiljem, da si poiščejo zavetišče v Gvatemali, je nezaslišana okrutnost,” je sporočila organizacija.

Trump napoveduje podoben sporazum s Hondurasom in Salvadorjem, kar bi trenutni problem vala migrantov v ZDA praktično odpravilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine