12.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Grški minister za migracije opozarja, da se spet soočajo z velikim pritiskom migrantov

Najmanj pet ljudi je utonilo na vzhodu Egejskega morja v nesreči čolna z migranti, ki so skušali priti iz Turčije v Grčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Čoln se je prevrnil nedaleč od obale okrožja Saltanice na zahodu Turčije. Reševalci si prizadevajo odkriti morebitne dodatne žrtve nesreče, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Na vrhuncu migrantske krize leta 2015 je v Egejskem morju ob poskusu prečkanja morja iz Turčije v Grčijo utonilo najmanj 799 ljudi. Številka je vmes precej padla, vendar pa Sredozemsko morje še naprej ostaja najnevarnejša pot za migrante, ki se skušajo prebiti v Evropo. Po ocenah Mednarodne organizacije za migracije je v letošnjem letu v Sredozemskem morju utonilo najmanj 463 ljudi, večinoma sicer na osrednji in zahodni poti, še navaja dpa.

Grški minister za migracije Dimitris Vicas je medtem opozoril, da se spet soočajo z velikim pritiskom migrantov in da bodo iz otokov na vzhodu Grčije v prihodnjih dneh na celino preselili okoli 6000 migrantov. Okoli tisoč so jih že preselili v minulem tednu, je povedal in priznal, da so taborišča za migrante na otokih prenapolnjena.

Zaradi prenapolnjenosti in slabih življenjskih razmer v teh taboriščih je na otokih Lezbos, Hios, Samos, Leros in Kos že prišlo do konfliktov med migranti, pa tudi med njimi in lokalnimi prebivalci. Še posebej naj bi bilo napeto v taborišču Moria na Lezbosu, kjer je nameščenih 8780 migrantov in beguncev. Kapacitete tega taborišča pa so primerne za 3000 ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine