-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Grozljiva resnica! Policisti priznali: Z migranti so izpostavljeni nalezljivim boleznim, kot so hepatitis, garje in ošpice

V Policijskem sindikatu Slovenije opozarjajo, da se policisti v zadnjem mesecu soočajo z občutnim povečanjem števila migrantov. Pri tem pa imajo vse pogosteje tudi stike z osebami, za katere obstaja sum, da so oboleli za nalezljivimi boleznimi, kot so hepatitis in garje, v zadnjem primeru pa celo ošpice.

Razkrili so tudi, da so policisti Policijske uprave Novo mesto v ponedeljek, 14. maja 2018, izvajali nadzor državne meje na območju Metlike, pri čemer so imeli v postopku skupino migrantov iz Alžirije. V skupini je za eno osebo obstajal sum obolelosti z nalezljivo boleznijo ošpice, zaradi česar so poklicali zdravstveno službo iz Zdravstvenega doma Metlika. Ker zdravnica suma okužbe ni mogla ne potrditi ne zanikati, je bila navedena skupina migrantov prepeljana na Infekcijsko kliniko v Ljubljano. Po opravljenem pregledu je bil sum okuženosti z ošpicami sicer ovržen.

Policistom svetovali obisk osebnih zdravnikov
Ob tem so policistom, ki so bili v stiku z domnevno okuženim tujcem, pojasnili, naj natančno spremljajo svoje zdravstveno stanje, oblačila pa morajo obvezno oprati. Svetovali so jim tudi obisk osebnih zdravnikov, kar je nekaj policistov tudi storilo. Policistom so svetovali še testiranje na Infekcijski kliniki, s katerim bi lahko ugotovili, ali imajo v sebi dovolj protiteles, ki bi lahko preprečila okužbo z ošpicami. Kljub cepljenju proti ošpicam, kateremu smo bili v otroštvu podvrženi vsi, ni namreč nujno, da protitelesa virusa ošpic še vedno imamo. To naj bi bilo odvisno predvsem od števila cepljenj (1- ali 2-krat), ustreznosti cepiva in kakovosti tega. Po neuradnih, a zanesljivih podatkih, pridobljenih iz laboratorija Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, navajajo v sindikatu, naj bi bilo takšnih oseb, ki kljub cepljenju nimajo več dovolj protiteles in je bilo potrebno dodatno cepljenje, kar 25 odstotkov.

 

Celoten članek si preberite tu!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine