11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Grki premeščajo migrante z otokov na celino, v Bosni že bijejo plat zvona

Bosanski strokovnjak na področju varnosti in direktor centra za varnostne študje Denis Hadžović je dejal za spletni Avaz, da bo migrantska kriza v Bosni inHercegovini postala še bolj resna, kot je sedaj. Pri tem predvsem omenja odločitev Grčije, da bo veliko število migrantov iz otokov prepeljala na kopno. S tem bodo migrantom omogočili, da nadaljujejo pot preko Makedonije, Srbije in Bosne.

Hadžović je tudi dejal, da je skeptičen do napovedi Srbije, da namerava ponovno uvesti vize za državljane Irana, ki po številu predstavljajo drugo največjo skupino migrantov, ki prihaja v Bosno.

»Sosedje se obnašajo skrajno sebično,« pravi Hadžović. »Izkoriščajo vse priložnosti, da svoj problem navesijo Bosni. Na tak način so v lanskem letu zmanjšali število svojh migrantov z sedem na dva tisoč.«

Pravi, da so v zadnjem času vso pozornost v Bosni pritegnile volitve, vendar pa se je zdaj treba ozreti tudi na druge probleme, med drugim migracije. Odločitev Grčije, da premešča migrante z otokov na kopno, pomeni povečanje migrantov v Bosni, pravi Hadžović. »Statistika kaže, da se število migrantov povečuje. Poleg tega prihaja do poslabšanja vremena, zato lahko pričakujemo povečanje varnostnih problemov,« pravi Hadrović. »Zaskrbljujoč pa je tudi ta prehodni politični moment, v katerem se nahajamo. Nisem prepričan, da bo tehnična vlada kos migrantskemu problemu.«

Pravi tudi, da vlada vse ukrepe izvaja počasi, pri tem pa tudi ti ukrepi ne prinesejo nekih pozitivnih rezultatov. Prav tako ležernost vlade preprečuje, da bi lahko izkoristili pomoč, ki jo nudi Evropska unija.

Hadžović omenja, da so povrhu zato, da bi zagotovili red na volitvah, z meja potegnili veliko število policistov, s tem pa so postale meje še bolj prepustne, kot so običajno, kar so migranti že izkoristili, saj se že kaže povečanje njihovega števila v Bosni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine