23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Grčija želi do konca leta 2020 v Turčijo vrniti 10.000 migrantov

Grška vlada je danes sporočila, da namerava do konca leta 2020 v Turčijo vrniti 10.000 migrantov. S tem bo občutno povečala število vrnjenih migrantov v primerjavi s prejšnjo levo vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bivša vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa je v 4,5 leta Turčiji vrnila 1806 migrantov, so sporočili po izredni seji vlade. Vlada je sejo sklicala dan po požaru in nemirih v največjem evropskem migrantskem taborišču Moria na otoku Lezbos, ki je po uradnih podatkih terjal življenje ženske, 17 migrantov pa je bilo ranjenih.

Namestnik ministra za civilno zaščito Lefteris Oikonomu je danes na Lezbosu dejal, da Grčija prestaja najhujše obdobje od sklenitve sporazuma med EU in Turčijo o migrantih leta 2016, saj je v državi trenutno 70.000 migrantov, večinoma sirskih.

Konservativna vlada Kiriakosa Micotakisa je od dodatnih ukrepov že napovedala okrepitev patrulj v Egejskem morju, nadaljevanje premeščanja migrantov z otokov na celino ter gradnjo zaprtega centra za nezakonite migrante in tiste, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, so spomnili v sporočilu za javnost po seji vlade.

Po podatkih grškega ministrstva za zaščito državljanov je na otokih v Egejskem morju trenutno več kot 29.000 migrantov, kar je rekordno število po marcu 2016, ko sta EU in Turčija sklenili dogovor o migrantih. Še aprila letos je bilo na grških otokih 14.000 migrantov, v zadnjih dveh mesecih pa se je migrantski tok iz Turčije v Grčijo močno okrepil. Grške oblasti so v petek sklenile, da bodo s svojih otokov v Egejskem morju na celino prepeljale več kot 10.000 migrantov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine