18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Grčija prazni svoje otoke – na celino bo pripeljala okoli deset tisoč migrantov. Bodo ti nadaljevali poti proti Sloveniji?

Grške oblasti so danes sklenile, da bodo s svojih otokov v Egejskem morju na celino prepeljale več kot 10.000 migrantov. Na egejskih otokih je sicer trenutno 29.000 migrantov, kar je največ po marcu 2016. Na poti iz Turčije na grške otoke so pogoste tudi nesreče. Danes je tako potonil čoln z migranti, pri čemer jih je šest umrlo.

 

Odločitev o premestitvi več kot 10.000 migrantov z otokov na celino so sprejeli na srečanju ministra za zaščito državljanov Mihalisa Hrisohoidisa z guvernerji vseh 13 grških regij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Drugače ne gre. Na nekaterih otokih je več migrantov kot prebivalcev,” je po srečanju za grško javno televizijo ERT povedal guverner polotoka Peloponez Panagiotis Nikas. “Zdaj moramo ukrepati in sprejeti ljudi,” je poudaril. Dodal je, da gre za ljudi, ki imajo dobre možnosti za pridobitev azila v Grčiji.

Okoli 1500 migrantov, večinoma družin, so z otokov na celino premestili že v začetku septembra.

Po podatkih grškega ministrstva za zaščito državljanov je na otokih v Egejskem morju trenutno več kot 29.000 migrantov, kar je rekordno število po marcu 2016, ko sta EU in Turčija sklenili dogovor o migrantih. Še aprila letos je bilo na grških otokih 14.000 migrantov, v zadnjih dveh mesecih pa se je migrantski tok iz Turčije v Grčijo okrepil.

EU je marca 2016 sklenila dogovor z Ankaro, v skladu s katerim naj bi EU vse migrante, ki bi iz Turčije nezakonito prispeli na grške otoke in s tem v unijo, vrnili v Turčijo. Slednji v skladu z dogovorom pripada več milijard evrov pomoči. Od sklenitve tega dogovora so v Turčijo vrnili okoli 1900 ljudi. V istem obdobju so v državah članicah namestili okoli 24.000 Sircev, ki so na ozemlje EU prispeli iz Turčije.

Na poti iz Turčije na grške otoke se sicer še vedno zgodijo številne nesreče. Danes je tako potonil čoln z migranti, pri čemer jih je šest umrlo, med njimi dojenček, 12 pa so jih rešili. Po navedbah obalne straže je verjetno utonil tudi tihotapec ljudi.

Vendar pa po poročilih obveščevalnih služb Turčija že enostransko krši sporazum, premestitev migrantov na grško celino pa bi lahko tudi pomenila, da bodo ti migranti zapustili Grčijo in odrinili proti zahodu,kar pomeni obnovitev balkanske migrantske poti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine