30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Frontex: Število nezakonitih prihodov v EU lani največje od leta 2016

Piše: STA

Po predhodnih izračunih Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex je skupno število nezakonitih prečkanj zunanjih meja EU v letu 2023 znašalo približno 380.000, predvsem na račun povečanja števila prihodov prek Sredozemlja. To je najvišja raven od leta 2016 in pomeni 17-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022.

“Danes predstavljene številke kažejo, da se pri upravljanju zunanjih meja EU soočamo z vedno novimi izzivi. Še naprej smo zavezani zagotavljanju varnosti in celovitosti meja EU,” je dejal Frontexov izvršni direktor Hans Leijtens.

“Enako pomembno pa je, da se ukvarjamo s humanitarnimi vidiki migracij. Te številke niso le statistični podatki, temveč predstavljajo resnične ljudi,” je dodal.

Najaktivnejša migrantska pot v lanskem letu je bila osrednjesredozemska, kjer so zabeležili nekaj manj kot 158.000 oziroma približno 41 odstotkov vseh nezakonitih prihodov. Sledili sta zahodnobalkanska pot s 26 odstotki in vzhodnosredozemska s 16 odstotki.

Največ ljudi prihaja iz držav zahodne Afrike, od koder je prišla skoraj polovica vseh nezakonitih migrantov, poleg tega so najštevilčnejši Sirci in Afganistanci.

Najbolj se je število zabeleženih nezakonitih prečkanj zunanjih meja EU v primerjavi z letom 2022 povečalo na območju zahodnoafriške migrantske poti. Kljub povišanju za 166 odstotkov pa je po tej poti v EU prispelo le nekaj več kot 40.000 ljudi.

Večina beguncev je moških – med tistimi, ki so lani nezakonito prečkali zunanje meje EU, je bilo po podatkih Frontexa približno 20 odstotkov žensk in otrok. Za 28 odstotkov se je povečalo tudi število mladoletnih beguncev brez spremstva, ki jih je bilo lani več kot 20.000.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine