11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Frontex sporoča: V prvem četrtletju manj nezakonitih prehodov evropske zunanje meje kot lani

Piše: C.R.

Število nezakonitih prehodov evropske zunanje meje je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani padlo za 7 odstotkov na približno 24.000, je danes sporočila evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex. Kot navaja, je številka nižja predvsem zaradi manj nezakonitih prehodov v vzhodnem in zahodnem Sredozemlju.

Po podatkih Frontexa so sicer marca na evropskih zunanjih mejah zabeležili 5750 nezakonitih prehodov meje, kar je štiri odstotke več kot marca lani.

Na meji EU z državami Zahodnega Balkana so v prvem četrtletju odkrili skoraj 6000 migrantov, kar je približno toliko kot v enakem obdobju lani. Doslej so na migrantski poti na Zahodnem Balkanu marca poročali o sto nezakonitih prehodih meje, čeprav bo, kot navaja Frontex, končna številka verjetno bistveno višja. Med nezakonitimi prebežniki na tej migrantski poti so predvsem Sirci in Afganistanci.

V prvem četrtletju se je povečalo število nezakonitih prebežnikov, ki so prispeli na Kanarske otoke in ki so prečkali osrednje Sredozemlje.

Po podatkih Frontexa je na Kanarske otoke v prvih treh mesecih prispelo več kot 3300 nezakonitih prebežnikov, kar je več kot dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Samo marca je na Kanarske otoke prispelo tisoč nezakonitih prebežnikov, največ iz držav podsaharske Afrike, in sicer iz Malija in Slonokoščene obale.

Število nezakonitih prebežnikov, ki so prečkali osrednje Sredozemlje, se je v primerjavi z marcem lani skoraj štirikrat povečalo na skoraj 1800. Med januarjem in marcem letos se je skupno število nezakonitih prehodov na tej migrantski poti več kot podvojilo na približno 8450. Gre predvsem za državljane Tunizije in Slonokoščene obale, navaja Frontex.

Manj nezakonitih prehodov pa so v letošnjih prvih treh mesecih zabeležili v zahodnem Sredozemlju, in sicer približno 2700, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. So pa samo marca na tej migrantski poti, kjer so trije od petih nezakonitih prebežnikov iz Alžirije, večina ostalih pa Maročani, zabeležili približno 1050 nezakonitih prehodov meje, kar je skoraj dvakrat več kot marca lani, navaja Frontex.

Na vzhodnosredozemski migrantski poti so marca zabeležili približno 1850 nezakonitih prehodov meje, kar je 43 odstotkov manj kot pred letom dni. V obdobju od januarja do marca so na tej migrantski poti skupno odkrili za 71 odstotkov manj nezakonitih prehodov meje kot v enakem obdobju lani, in sicer 3300. Med nezakonitimi prebežniki je bilo največ državljanov Sirije in Turčije.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine