14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Frontex poroča: Migracije so se povečale za kar 69 odstotkov

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

V lanskem letu koronavirus ni nekoliko zaustavil le potovanja po Evropi, temveč tudi nezakonite migracije. Migracije so zdaj spet v porastu, saj se ukrepi za zajezitev virusa sproščajo. To je sporočila evropska agencija Frontex, ki opaža vse večje število migrantov na Sredozemlju, pa tudi na Balkanu. Za razliko od prej migrantska pot skozi Turčijo in Grčijo ni tako pogosto uporabljena.

Samo junija je Frontex zabeležil 11.150 nezakonitih prehodov zunanje meje Evropske unije. To je za 69 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V prvih šestih mesecih letos je v EU poskušalo vstopiti 61.000 migrantov. V primerjavi z letom 2020 to predstavlja 59-odstotno povečanje.

Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) pojasnjuje, da povečanje števila migrantov predstavlja posledico postopne odprave ukrepov za zajezitev virusa v Evropi. K prihodom pa prispeva tudi trenutno toplo vreme. Še vedno se najpogosteje uporablja pot, ki vodi skozi sredino Sredozemskega morja. Po letu upadanja migracij tihotapci z belim blagom nadaljujejo z izvajanjem svojih dejavnosti v Libiji in Tuniziji, s pomočjo katerih migrante z ladjo pošiljajo proti Italiji. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je letos v to državo južne Evrope prišlo več kot 22 tisoč ljudi. Število priseljenih migrantov se je tako v primerjavi z lanskim letom potrojilo, je še dodala IOM.

Junija se je na to nevarno pot podalo 4700 ljudi, v glavnem je šlo za državljane Tunizije in Bangladeša, poroča Frontex in dodaja, da se je število v primerjavi z letom 2020 podvojilo. Seveda pa vsem ne uspe prečkati morja. Po poročanju portala Statista se je v Sredozemlju med januarjem in 24. junijem utopilo najmanj 827 ljudi. Mednarodna organizacija za migracije poroča o še večjem številu smrtnih žrtev (1.146), kar je dvakrat več kot lani.

Pritiskom ne uidejo niti države Zahodnega Balkana
Močne pritiske doživljajo tudi države Zahodnega Balkana. Tam so se migracije v primerjavi z lanskim letom povečale za 92 odstotkov. Mejo je nezakonito prečkalo skupno 18.600 ljudi, predvsem državljanov Sirije. Zato je junija Frontex obljubil, da bo okrepil svojo prisotnost na meji med Srbijo in Bolgarijo, da se bo lahko bolje boril proti tihotapcem z belim blagom.

foto: EPA

Na drugem koncu Evrope- v Španiji- v večini registrirajo migrante iz Alžirije in Maroka. Do konca junija je mejo tam poskušalo prečkati 5800 ljudi. Agencija Frontex je najbolj intenzivne migracije zabeležila maja, ko se je na tisoče migrantov odpravilo v enklavo Ceuta. Španska vlada je morala razporediti celo oklepna vozila in vojake, da bi se spopadla z množico migrantov. Priliv migrantov iz podsaharskih držav beležijo tudi v Zahodni Afriki. Na vzhodni strani Sredozemlja pa se je število migracij zmanjšalo. V primerjavi z lanskim letom je to upadlo za 40 odstotkov. Od 7340 ljudi, ki so se odločili za to pot, jih je večina prišla iz Sirije in Turčije, poroča Remix News.

Frontex ob tem dodaja, da njihovi predhodni podatki vključujejo le prehod zunanjih meja EU. Tako je isto osebo mogoče šteti več kot enkrat, če ta poskuša priti v Unijo skozi več različnih točk. V zadnjih dneh se migracijske razmere poslabšujejo tudi na litovski meji, saj po besedah ​​Litve režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka namerno pošilja avtobuse, polne migrantov. V ponedeljek je Frontex izjavil, da bo na zahtevo litovske vlade na to območje razporejena dodatna pomoč.

Spomladi so s strani EU obljubili pomoč Grčiji. Med obiskom migrantskega kampa na otoku Lezbosu je evropska komisarka Ylva Johansson dejala, da je EU namenila več kot četrt milijarde evrov za gradnjo novih objektov na grških otokih. Poudarila je tudi, da se morajo države članice dogovoriti o novih migracijskih pravilih. Vendar se to še ni zgodilo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine