11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

(FOTO) Policija poostruje nadzor nad tovornjaki ter vlaki na mejah. Razlog? Migranti, ki se skrivajo med tovorom in v podvozju

Vlada je napovedala, da bo na mejo s Hrvaško napotenih še več policistov, saj se pritisk migrantov na mejo povečuje. To dokazuje tudi dogajanje na mejnih prehodih.

 

Na  mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila  turških  registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled  tovornega  vozila, kjer so na podvozju polpriklopnika na rezervnem kolesu  odkrili  moškega,  ki  se  je  poskušal  izogniti mejni kontroli in nezakonito  vstopiti  v  Slovenijo. Pri nadaljnjem pregledu so našli še dve osebi,  ki  sta  se  skrivali  na  osovini  polpriklopnika.  Tri državljane Afganistana so po zaključenem postopku predali hrvaškim policistom.

Policisti  PMP Dobova so 2. 6. med kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije, na podvozju vagona našli državljana Irana, ki  se  je  na  ta  način  poskušal  izogniti  mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V noči na 3. 6. so na podvozju tovornega vlaka, ki je prav  tako  pripeljal  iz  Srbije,  našli še dva državljana Alžirije in dva državljana  Maroka, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Letos  so policisti Policijske uprave Novo mesto pri mejni kontroli odkrili 229 tujcev, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V  celem letu 2019 so na naših mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali  izogniti  mejni  kontroli. V razgovorih ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na  poti  na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se  skrijejo  na  podvozja  tovornih  vozil  ali  pa  prerežejo ponjavo ali jeklenico  in  se  skrijejo med tovor.

Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih  vagonov  in  skritih  med  tovorom  v  vagonih. Tako ravnanje je izjemno  nevarno,  pogosto življenjsko ogrožujoče. Naj spomnimo na primer z začetka meseca marca 2020, ko so policisti PMP Dobova rešili 30 tujcev, med njimi  12  otrok  starih  med 5 in 14 let in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih, pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevaren oklep, primanjkovalo je tudi kisika.

Policisti  mejno  kontrolo  in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega  utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev ipd. Še vedno pa velja, da so  za  učinkovito  mejno  kontrolo  in  odkrivanje  poskusov izmikov mejni kontroli  in  odkrivanje  drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih ključni policisti in policistke z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine