-1.9 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Finska ne uspe potrditi identitete 40 % vseh migrantov

Finski službi za priseljevanje (Migri) ne uspe pozitivno identificirati 40 % migrantov, ki zaprosijo za azil, poroča finska televizija YLE.

 

Osebne izkaznice in potne liste skoraj izključno uporabljajo le migranti z zahoda, ki vstopajo na Finsko, ne pa tudi tisti iz bližnjevzhodnih ali afriških držav, pravi direktor enote za migracije Esko Repo.

“Ljudje, ki pobegnejo, nimajo možnosti, da zapustijo domovine z zahtevanimi dokumenti v svojih žepih,” je dejal Repo. “Nekateri od njih prihajajo iz držav, ki sploh nimajo potnih listov. Še posebej pri Iračanih, Somalijcih in Afganistancih manjkajo potni listi.”

Skoraj vsak drugi migrant je tako označen kot neznani subjekt. Vendar pa je ta številka tehnično izboljšanje od leta 2015, ko je bila identiteta kar 80 % vseh vstopnih migrantov neznana – to je bilo v času največje migrantske krize v Evropi. Današnja izboljšana stopnja identificiranja se pripisuje dejanskemu številu priseljencev, ki iščejo azil, saj ta znaša približno eno desetino ravni iz leta 2015. Veliko število priseljencev leta 2015 je oviralo azilni postopek, je priznal Repo. “Rečeno je, da je po letu 2015 čas obdelave enega migranta na organih zagotovo krajši, kot je običajno”, je dejal.

Sistem urada Migri je sicer lahka tarča zlorab, saj je več primerov, ko se “izgubljeni” potni listi ponovno najdejo, ko migrant želi potovati v svojo matično državo. Poleg tega je znano, da migranti uničujejo svoje potne liste, če je azilni postopek zanje neuspešen, s čimer odložijo postopek izseljevanja. Zavrnjeni prosilci za azil prebivajo v sprejemnih centrih Migri in imajo možnost poiskati zdravljenje v ustanovah za varstvo duševnega zdravja.

Prejšnji teden so uradniki Migrija pozvali k povečanju finančnih sredstev za izgradnjo dodatnih služb znotraj varstva duševnega zdravja, da bi se lahko prilagodili naraščajočemu številu migrantskih bolnikov.

Vir: https://yle.fi/…/migri_40_of_asylum_seeker_identit…/10357632

Zadnje novice

Sorodne vsebine