16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Evropski komisar Hahn svari pred zaostritvijo begunske krize

Evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn je danes posvaril pred novo zaostritvijo begunske krize. “Okoli Evrope imamo stanje z okoli 22 milijoni beguncev in v vsakem trenutku obstaja tveganje, da bodo poiskali pot v Evropo,” je Hahn dejal danes na srečanju politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) na Dunaju.

Hahn se je v nastopu na srečanju izrekel za to, da bi EU izvažala varnost, saj se zaščita njenih zunanjih meja začenja daleč pred njihovim pragom. Po njegovem mnenju pa je eden izmed razlogov za migracije dejstvo, da je razlika v stopnji blaginje med Evropo in njeno neposredno soseščino “gigantsko velika”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Komisar, ki je pristojen tudi za širitev, se je danes jasno izrekel za vstop vseh šestih zahodnobalkanskih držav v EU. Pri tem gre po Hahnovem mnenju dejansko za “zaokroženje”, saj imajo te države že sedaj za svojo sosedo najmanj eno članico unije. Stabilnost v regiji je mogoče zagotoviti le, če bodo vse države v regiji postale članice EU, je poudaril komisar.

Znova je spomnil na potrebo po rešitvi dvostranskih vprašanj med državami pred vstopom v EU in tem izpostavil kompromis v sporu glede imena med Makedonijo in Grčijo. Pri tem je konservativcem v Grčiji, ki nasprotujejo dogovoru, sporočil, da bi morali “v zakulisju podpreti večjo stabilnost, četudi le molče”.

“Srce” prizadevanj v regiji pa je rešitev vprašanja Kosova, je poudaril Hahn. Pri tem je ponovil, da bi morali Beogradu in Prištini pri reševanju vprašanju dopustiti tudi pogajanja o izmenjavi ozemlja. Obe vladi pa po mnenju komisarja tudi vesta, da bo lahko mednarodna skupnost najdeno rešitev sprejela le, če bo ta doprinesla k večji stabilnosti v regiji. “Dvostranska rešitev na račun drugih ni opcija,” je menil.

Hahn se je danes izrekel tudi proti razmišljanjem, da bi širitev EU preložili do sklenitve notranjih reform povezave. Oba procesa bi morala teči vzporedno, saj bo zanju potrebnih več let, je pojasnil.

Predsedstvo največje politične skupine v Evropskem parlamentu bo danes v avstrijski prestolnici sklenilo dvodnevno srečanje, na katerem določajo vsebinske smernice za evropske volitve maja prihodnje leto. Pred srečanjem je vodja politične skupine EPP, Nemec Manfred Weber, potrdil kandidaturo za vodilnega kandidata svoje skupine na evropskih volitvah. Podporo mu je presenetljivo izrazil avstrijski premier Sebastian Kurz.

Zvezda srečanja je novi vodja španske opozicije, 37-letni Pablo Casado, ki si je za prvo pot v tujino izbral prav dunajsko srečanje EPP, in bo na njem danes tudi nastopil. Pred zbrane bodo stopili tudi Kurz, glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier in podpredsednik Evropske investicijske banke, nekdanji finski premier Alexander Stubb. Barnier in Stubb veljata za morebitna protikandidata Webra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine