17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Evropska unija podaljšala operacijo Sophia, a brez nadzora z ladjami

Članice EU so se danes v Bruslju dogovorile za šestmesečno podaljšanje operacije za boj proti tihotapcem z migranti v Sredozemlju, imenovane Sophia, vendar pa Sredozemlja ne bodo več nadzirale z ladjami, temveč z okrepljenim nadzorom iz zraka in v sodelovanju z Libijo.

 

“Članice so se odločile podaljšati mandat operacije Sophia za šest mesecev, a bodo začasno prekinile nadzor z ladjami, v tem času pa bodo nadaljevale iskanje rešitve glede izkrcanja ladij z migranti,” je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Ob tem je priznala, da bo delovanje misije okrnjeno. “Sophia je pomorska operacija in jasno je, da brez ladij misija ne bo mogla v polnosti izvajati mandata,” je dejala.

Pojasnila je, da morajo članice unije doseženi dogovor formalno potrditi do konca meseca, ko se izteče mandat operaciji.

Obstoj Sophie je postavila pod vprašaj Italija, ki operaciji tudi poveljuje, zaradi izkrcavanja migrantov. Notranji minister Matteo Salvini, sicer vodja desne stranke Liga, zahteva spremembo pravil, po katerih migrante, ki jih v operaciji rešijo v Sredozemlju, izkrcajo v italijanskih pristaniščih. Reševanje migrantov sicer ni naloga Sophie, a po mednarodnem pravu mora ladja na morju pomagati vsaki drugi ladji v težavah.

Operaciji Sophia, ki je bila vzpostavljena leta 2015, se mandat izteče konec marca. Deluje v mednarodnem morju, ne pa tudi v libijskih ozemeljskih vodah, kar je bilo sicer dolgoročno predvideno ob njeni vzpostavitvi. Za ta korak potrebuje EU povabilo libijskih oblasti oziroma resolucijo ZN. V okviru operacije so rešili okoli 50.000 migrantov in beguncev.

Poleg temeljne naloge uničenja poslovnega modela tihotapcev migrantov in trgovcev z ljudmi v južnem osrednjem Sredozemlju ima še dve podporni nalogi: usposabljanje libijske obalne straže in mornarice ter pomoč pri uresničevanju embarga ZN na orožje na odprtem morju pred libijsko obalo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine