12.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Evropska komisija tik pred menjavo predsednika deli evropski denar v Afrliki: 34 milijonov evrov pomoči DR Kongo in burundijskim beguncem

Evropska komisija je danes sporočila, da bo namenila 34,2 milijona evrov humanitarne pomoči najbolj ranljivemu prebivalstvu na območju afriških Velikih jezer. Sredstva bodo namenjena za najnujnejše humanitarne potrebe v Demokratični republiki Kongo in zagotavljanju nadaljnje pomoči burundijskim beguncem v Tanzaniji in Ruandi.

 

Del sredstev bodo namenili tudi agencijam ZN v Burundiju in za pomoč beguncem iz DR Kongo v sosednji Republiki Kongo, so sporočili iz Bruslja.

Ob tem so izpostavili, da države v regiji še vedno pretresajo oboroženi konflikti in nestabilnost, ki jih spremljajo prisilna razseljevanja, pomanjkanje hrane, epidemije in naravne nesreče.

Največ sredstev bodo iz tokratnega svežnja pomoči namenili za humanitarne potrebe DR Kongo (29 milijonov), za burundijske begunce pa 4,3 milijona.

Komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides je ob tem povedal, da negotovost z oskrbo s hrano poslabšuje humanitarne razmere v DR Kongo. EU zato krepi podporo, tudi na vzhodu države, kjer razsaja ebola in divja oborožen konflikt.

Nadaljuje tudi s pomočjo burundijskim beguncem. Od politične krize v Burundiju leta 2015 se že tako revna država sooča s socialno-gospodarskim upadom, ki je sprožil množičen odhod ljudi. Tri četrtine prebivalcev trpijo zaradi pomanjkanja hrane, podhranjenosti in bolezni. Po podatkih ZN skoraj dva milijona ljudi v Burundiju potrebuje humanitarno pomoč. Več kot 460.000 Burundijcev pa je zapustilo svoje domove. Od tega jih je 115.00 notranje razseljenih, ostali pa so odšli v sosednje države. Večina burundijskih beguncev biva v treh begunskih taboriščih v Tanzaniji, ki so za zadovoljitev osnovnih potreb odvisna od mednarodne pomoči, kažejo podatki EU.

Komisar Stilianides je še povedal, da bodo z novo pomočjo zagotovili nujno zdravstveno oskrbo, izboljšali higienske razmere in dostop do čiste vode ter zagotovili zaščito in izobraževanje otrokom, ujetih v teh krizah.

Z danes napovedano pomočjo se bo skupna podpora EU regiji za leto 2019 povečala na 69,74 milijona evrov, so še sporočili iz Bruslja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine