31.9 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Evropska komisarka na Lezbosu Turčijo pozvala k sprejemanju migrantov iz Grčije

Piše: C. R.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je med današnjim obiskom na grškem otoku Lezbos pozvala Turčijo, da mora znova začeti sprejemati migrante iz Grčije. V Bruslju so ob tem danes napovedali, da bosta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel prihodnji torek obiskala Turčijo.

“Turčijo pozivam, da takoj znova začne sprejemati nazaj migrante iz Grčije,” je po poročanju francoske tiskovne agencije Johanssonova povedala na Lezbosu, kjer jo je spremljal grški minister za migracije Notis Mitarakis.

Tudi on je Turčijo pozval, naj sprejme 1450 migrantov, ki so jim v Grčiji zavrnili prošnjo za azil.

Johanssonova je ob tem napovedala, da bo EU za gradnjo novih migrantskih centrov na grških otokih Lezbos, Hios, Samos, Kos in Leros namenila 275 milijonov evrov. Na teh petih otokih je trenutno skoraj 14.000 migrantov, od tega več kot 8000 na Lezbosu.

Komisarka je pred tem obiskala tudi gradbišče migrantskega centra na Samosu. Mitarakis je napovedal, da bo center na Samosu dokončan do junija, na Kosu in Lerosu pa do septembra.

Njuno novinarsko konferenco na Lezbosu so morali preložiti zaradi protesta okoli 300 prebivalcev, ki nasprotujejo gradnji centra na tem otoku. “Otočani ne bomo dovolili gradnje stalnih centrov na grških in evropskih mejah,” je sporočil lokalni guverner Kostas Mucuris, ki je pozval k protestu.

Grčija je sicer močno zaostrila svojo migracijsko politiko, odkar je leta 2019 na oblast prišel konservativni premier Kiriakos Micotakis. Nevladne organizacije za človekove pravice Grčijo obtožujejo, da nasilno zavračajo čolne z migranti, s čimer kršijo mednarodno pravo. Grške oblasti to zanikajo.

Johanssonova je glede tega danes poudarila, da bi lahko Atene storile več, da bi preiskale zavračanje.

Komisarka za notranje zadeve se v Grčiji mudi pred obiskom predsednice komisije von der Leynove in predsednika Evropskega sveta Michela v Turčiji prihodnji torek. Tam se bosta sestala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Voditelji držav članic EU so pretekli teden na virtualnem vrhu Turčiji ponudili pozitiven razvoj v odnosih, če se razmere ne bodo ponovno zaostrovale in če bo drža Ankare konstruktivna. Turčija pa je v odzivu unijo pozvala, da mora narediti “konkretne in konstruktivne” korake pri vprašanjih obnove migracijskega dogovora in vizumske liberalizacije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine