28 C
Ljubljana
sreda, 28 julija, 2021

Evropa izgublja svojo kulturo: Britanska trgovina začela s prodajo hidžabov za triletnice

Marks & Spencer, trgovina, ki je veljala za temeljni kamen vsega kar predstavlja tradicionalno Britanijo se je odločila, da začnejo s prodajo hidžabov za triletnice, nekaj kar ne počnejo niti v Savdski Arabiji.

Trgovinska veriga M&S je sprožila val ogorčenja, ko je v svoji spletni trgovini ponudila tudi hidžabe za deklice v kategoriji za šolska oblačila. Odzivi javnosti so bili ostri, po poročanju Voice of Europe, pa so na socialnih omrežjih vrstili izrazi ogorčenja in gnusa nad iskazanim “srednjeveštvom.”

Ljudi je zmotilo dejstvo, da je nekoč britansko podjetje pripravljeno služiti na stvari, ki je za mnoge po svetu simbol zatiranja žensk, nekaj ” v kar se niti deklice v Savdski Arabiji” ne sili. Zanimivo je, da najostrejše obsodbe niso prišle s strani običajnih Britancev, temveč s strani muslimanskih priseljencev.

Burne reakcije ljudi

“To je zlobno, Marks & Spencer. kultura skromnosti je nazadnjaška in podrejevalska, a celo deklicam v Savdski Arabiji ni otrebno zakrivati lase,” je povedala avstralska kolumnistka Rita Panahi. “Marks & Spencer s prodajo otroških hidžabov med šolskimi oblačili spodbujajo srednjeveštvo,” meni Maajid Nawaz, ki je dodal, da “imajo pravico, da izberejo profit preko vrednot. A naša pravica je, da jih sramotimo, ker so se tako odločili.”

Lansko leto so v Iranu opozorili, kaznovali ali aretirali 3,6 milijona žensk, ki niso želele nositi hidžaba (vir: twitter)

“Preveč je družin, ki silijo majhne deklice da počnejo to [se zakrivajo], da bi to skomercializirali in podpirali.” je bil še eden od komentarjev na odločitev M&S. “J*bite se Marks & Spencer. Iskreno iz dna srca, j*ebite se,” je zapisala Yasmine Mohammed.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine