7.6 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Epidemija garij med ilegalnimi migranti: kaj so garje, ki jih prinašajo migranti, in kako preprečiti okužbo?

Hrvaški mediji so danes objavili vest, da bo ministrstvo za zdravje v Unsko-sanskem kantonu v BiH razglasilo epidemijo garij, ki so se razširile med ilegalnimi migranti (več TUKAJ).

Gre za območje, kjer se zbirajo migranti, ki želijo priti prek Hrvaške v Slovenijo, kar pomeni, da lahko pride do epidemije tudi v Sloveniji.

Garje so zelo nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča majhna pršica, imenovana srbec oziroma Sarcoptes scabiei, ki v dolžino meri vsega 0,3 milimetre. Bolezen se kaže kot izpuščaji ali rdeča srbečica na koži. Čeprav ni smrtno nevarna, zdravniki opozarjajo, da lahko ob okužbi brez zdravniške pomoči nastopijo zapleti.

Garje povzroča majhna pršica, imenovana srbec oziroma Sarcoptes scabiei, ki v dolžino meri vsega 0,3 milimetre. (Slika: Wikipedia)

 

Večina ljudi namreč ne obišče zdravnika, srbeče dele si spraskajo do krvi, kar lahko povzroči hujšo okužbo. Iz človeka na človeka se prenašajo na različne načine – tudi z obleko, spanjem v isti postelji in drugimi stiki.

Garje so zelo nalezljiva kožna bolezen. (Slika: MedicineNet)

Prebivalcem ob meji zato priporočamo, da se ilegalnim migrantom, če jih vidijo, izognejo v velikem loku, da ne bi prišlo do stika, hkrati pa takoj obvestijo policijo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine