18.8 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Do konca oktobra je bilo zabeleženih kar 69 % več ilegalnih prehodov meje kot lani

Minuli teden je v Državnem zboru RS potekalo nadaljevanje 12. redne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri so članice in člani odbora obravnavali poročilo o nezakonitih prehodih, ki sta ga predstavila direktorica Slovenske policije Tatjana Bobnar in državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin.

 

»Ali je res normalno vsak teden poročati o povečanju ilegalnih prehodov, hkrati pa govoriti, da nimamo težav na tem področju? Razlog za porast ilegalnih migracij je slabo varovana meja,« je na seji Odbora za notranje zadeve pojasnil Zvone Černač.

Čurin je izpostavil, da je bilo do konca oktobra zabeleženih 13.832 nezakonitih prehodov meje oz. kar 69 % več kot lani. Od tega je bilo 9442 ilegalnih migrantov vrnjenih sosednjim državam, predvsem Hrvaški. Slovenija je prejela čez 4000 prošenj za mednarodno zaščito, kar je dobrih 11 % več kot lani. Največji porast je bil zabeležen avgusta. Čurin je opozoril tudi na dejstvo, da se večina ilegalnih migracij izvaja v obliki organiziranega kriminala, do oktobra so tako zabeležili 277 primerov in prijeli 395 tihotapcev.

Kljub temu, da nekateri koalicijski poslanci niso videli smiselnosti obravnave poročila o ilegalnih migracijah, je predsednik odbora, poslanec SDS Zvone Černač, vztrajal, da je seja še kako smiselna, saj »ljudje morajo slišati, kaj se dogaja na tem področju, predvsem pa, kaj bi se moralo dogajati«. Černač se nikakor ne strinja z mnenjem poslanca Möderndorferja, da nimamo težav z ilegalnimi migranti: »Kako lahko rečete, da nimamo težav, če podatki kažejo na porast ilegalnih prehodov in organiziranih kriminalnih združb?« pa je Černač vprašal koalicijskega poslanca.

Kot je jasno iz poročil policije večino ilegalnih migrantov vrnemo Hrvaški, ki nato znova in znova poskušajo vstopiti v Slovenijo, na tak način pa ogromno dela policije in davkoplačevalskega denarja teče v prazno. »Razlog za takšno sizifovo delo je predvsem neučinkovito varovana meja,« je nadaljeval Černač, ki obljublja, da bomo na ta problem v SDS opozarjali, dokler se ne bo uredil, sicer bomo zahtevali zamenjavo ministra za notranje zadeve. »Ali je res normalno vsak teden poročati o povečanju ilegalnih prehodov, hkrati pa govoriti, da nimamo problema?« se je še vprašal poslanec, ki je zbrane opozoril, da gre pri organiziranem kriminalu za enormen posel, kjer se pretakajo milijoni.

Černač je izrazil tudi razočaranje, da na področju ilegalnih migracij ni bilo storjenega nobenega ukrepa, ki bi dokončno zavaroval slovensko mejo: »Naloga odbora je, da od Ministrstva za notranje zadeve in Vlade RS zahtevamo, da se to sizifovo delo preneha«. V nadaljevanju je poslanec pojasnil, da je vprašanje glede vstopa Hrvaške v schengensko območje tehnično in ne politično vprašanje, hkrati pa nima nobene povezave s tem, kaj se dogaja področju ilegalnih migracij v Sloveniji.

Seja je bila zaradi zasedanja več odborov prekinjena, nadaljevanje pa bo sledilo v prihodnjih dneh.

Zadnje novice

Sorodne vsebine