11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Danes mednarodni dan migrantov: OZN poziva države k uresničevanju marakeškega sporazuma

Svet danes obeležuje mednarodni dan migrantov. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem poudaril, da imajo vsi migranti pravico do zaščite svojih človekovih pravic, države pa je pozval k uresničevanju lani sprejetega globalnega dogovora o migracijah.

 

 

Mednarodni dan migrantov je Generalna skupščina ZN razglasila leta 2000 zaradi naraščajočega števila migrantov, 18. december pa je bil za ta dan izbran v spomin na sprejetje mednarodne konvencije o zaščiti pravic delovnih migrantov in članov njihovih družin leta 1990.

Nekaj več kot 150 članic ZN je 10. decembra lani v maroškem Marakešu sprejelo globalni dogovor o migracijah. Gre za prvi tovrstni medvladni dogovor na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij, k njemu je pristopila tudi Slovenija. A dogovor ni zavezujoč.

V skladu z definicijo Mednarodne organizacije za migracije (IOM) so migranti vsi ljudje, ki zapustijo svoj domači kraj – ne glede na razlog, trajanje in ali to storijo prostovoljno ali neprostovoljno. Na svetu je v letu 2019 po ocenah IOM živelo okoli 272 milijona migrantov, kar je 51 milijonov več kot leta 2010.

Število ljudi, ki živijo v drugi državi od tiste, v kateri so se rodili, je danes večje, kot kdajkoli poprej. Kot so zapisali pri IOM, nemalo posameznikov migrira po lastni izbiri, a številni domovine zapuščajo iz nuje. Ob tem so izpostavil pomen dobrega upravljanja migracij, ki spoštuje dostojanstvo vsakega prišleka, in socialne kohezije.

Pri ZN pa so ob mednarodnem dnevu poudarili, da so migracije danes po svetu deležne vse večje pozornosti, izzivi in težave, ki ob tem nastajajo, pa terjajo okrepljeno sodelovanje in kolektivno ukrepanje držav in regij.

V Sloveniji po podatkih statističnega urada biva 250.000 prebivalcev s prvim prebivališčem v tujini, kar pomeni, da so se v državo nekoč priselili. 38 odstotkov med njimi se jih je v našo državo priselilo v zadnjih 10 letih.

Kot še kažejo podatki statističnega urada, priseljenci predstavljajo 12,1 odstotka celotnega prebivalstva Slovenije. S takim deležem priseljencev se Slovenija med državami članicami EU uvršča na 16. mesto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine