23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Danci branijo svoje vrednote in običaje: Novi zakon zahteva, da se migranti rokujejo z županom mesta, v katerem živijo, sicer ne bodo dobili državljanstva!

Danci uvajajo še strožje zakone za migrante, ki množično derejo v to skandinavsko državo. Po novem zakonu se bodo namreč migranti zdaj morali rokovati z županom mesta, v katerem prebivajo, sicer jim ne bodo podelili državljanstva.

Migranti bodo tudi morali podpisati sporazum, po katerem sprejemajo danske zakone, ta radikalna odločitev danske vlade pa je predvsem posledica vse večjega dotoka muslimanskih migrantov z vseh koncev sveta, ki se v novem svetu ne želijo asimilirati oziroma sprejeti evropskih običajev in tradicije. Levičarski mediji so to odločitev danske vlade pričakovano raztrgali, medtem ko nekateri župani, ki so naklonjeni levici, ne nameravajo spoštovati teh novih pravil.

“Ni ravno liberalno, da ljudi prisiliš, da se rokujejo, če pa prihajajo iz drugačne kulture, kjer takšno rokovanje ni običajno,” je povedal eden izmed županov, John Schmidt Andersen, za danski državni radio. V muslimanskem svetu namreč ženskam ni dovoljeno, da bi se rokovale z moškimi, ki niso njihovi možje. Kljub nasprotovanju ministrica za integracijo Inger Stöjberg zagotavlja, da pravila ostajajo. Po njenem prepričanju je namreč rokovanje gesta, ki simbolizira, da neka oseba sprejema danske vrednote. Stöjbergova pričakuje, da bodo vsi župani na Danskem spoštovali novi zakon.

Kot smo že poročali, se je Danska, za razliko od svoje severne sosede Švedske, odločila za strožji pristop pri sprejemanju in integraciji migrantov, vse z namenom, da bi preprečila nastajanje getov oziroma tako imenovanih “no-go” con, v katere niti policija nima več vstopa. Naj spomnimo; danske oblasti so pred časom tudi temeljito preverile ozadje prosilcev za azil in ugotovile, da se jih je od 700 prosilcev kar 634 zlagalo o svojem poreklu. Vsi so trdili, da so brez osebnih dokumentov in tako brez državljanstva, da bi hitreje prišli do azila.

Mladoletni migranti se bodo morali učiti o božiču in veliki noči
Danski časnik Jyllandsposten je celo poročal, da jih je od 700 prosilcev za azil na Danskem, ki so trdili, da so brez osebnih dokumentov, kar 634 lagalo. Vsi so zatrjevali, da prihajajo iz Kuvajta, a so oblasti ugotovile, da večinoma prihajajo iz drugih arabskih držav.

Danska je v zadnjih treh letih sprejela skoraj 100 tisoč migrantov, od katerih je bilo približno 40 odstotkov oseb mlajših od 18 let. Po novem bodo poleg obiskovanja osnovnih predmetov ti učenci udeleženi tudi pri pouku o demokraciji in lokalnih običajih, kot sta božič in velika noč. S takim poukom, ki je usmerjen v integracijo migrantskih otrok, bodo začeli predvsem v okoliših, kjer je populacija migrantov še posebej velika in kjer je kulturni vpliv Bližnjega vzhoda in tamkajšnjega islama močnejši od danske kulture. Pouk bo obsegal 25 ur in bo namenjen otrokom od 1. leta starosti naprej ter bo trajal do obveznega vstopa otrok v šolo s 6 leti. Pouk bo temeljil predvsem na poučevanju danščine ter spoznavanju danske kulture, kamor spadajo tudi množična praznovanja krščanskih praznikov kot je božič.

T. F./Nova24

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine