0.2 C
Ljubljana
četrtek, 27 januarja, 2022

Celo nemški socialdemokrati bi omejevali dotok migrantov v Nemčijo

Nemški notranji minister Horst Seehofer mora zagotoviti jasen načrt za postavitev t. i. sidrnih centrov, kjer bi morali biti prosilci za azil nastanjeni do konca obravnave njihove prošnje, preden bi o tem začeli razpravo, je dejala vodja nemških socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles.

 

Prosilci za azil lahko v Nemčiji zahvaljujoč državnim subvencijam živijo v urejenih stanovanjih, vendar so ta razpršena po vsej državi. Seehofer, sicer tudi vodja krščansko-socialno unije (CSU), meni, da je tako preglednost nad begunci otežena in je zato predlagal izgradnjo šestih do osmih begunskih centrov, kjer bi bili lahko prosilci za azil nastanjeni do konca obravnave njihove prošnje.

Njegova ideja je javnost spomnila na nacistični režim, ko je oblast med drugim Jude, istospolno usmerjene, Rome in člane opozicije zaprla v koncentracijska taborišča.

Nemška zvezna policija se je zato predlogu že uprla, češ da ne želi biti del tovrstne politike, zaskrbljenost pa je izrazilo tudi več držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odzvale so se tudi nekatere humanitarne organizacije. Predstavnica nemške podružnice Save the Children Meike Riebau je med drugim ocenila, da bi bila tovrstna izolacija družin, še posebej otrok, škodljiva za njihovo dobrobit.

SPD od marca skupaj s konservativno unijo CSU/CSU vlada v novi veliki koaliciji.

Unija in socialdemokrati so se na uvodnih pogajanjih o oblikovanju koalicije januarja med drugim dogovorili o migrantski politiki – omejili bi število novih beguncev na od 180.000 do 220.000 letno, začasno bo še vedno ukinjen program združevanja družin, prosilce za azil pa bi namestili v omenjene sidrne centre.

Zadnje novice

Sorodne vsebine