9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Bruselj s smernicami za pomoč članicam glede začasne zaščite beguncev iz Ukrajine

Piše: C.R.

Evropska komisija je danes predstavila operativne smernice za pomoč državam članicam pri uporabi direktive o začasni zaščiti ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini. Celovite smernice bodo tistim, ki prihajajo, pomagale, da bodo imeli dosledne in učinkovite pravice, članicam pa bodo pomagale prevzeti njihove nove odgovornosti, so navedli v Bruslju.

EU je v začetku meseca dosegla dogovor o sploh prvi uporabi direktive o začasni zaščiti za pomoč ljudem, ki bežijo pred vojno v Ukrajini. Od začetka ruske invazije 24. februarja je to državo zapustilo že več kot tri milijone ljudi, od tega naj bi bilo po ocenah ZN več kot polovica otrok.

Direktiva, ki se je začela uporabljati 4. marca, beguncem zagotavlja takojšnjo začasno zaščito, vključno z dovoljenjem za bivanje ter dostopom do dela, nastanitve, izobraževanja, socialnega varstva in zdravstvene pomoči.

Da bi bil postopek pridobitve takojšnje zaščite čim bolj nemoten, je komisija danes objavila operativne smernice. Da bi tem osebam zagotovili neovirano gibanje znotraj EU, lahko na meji prejmejo 15-dnevne vizume; poleg tega prevozniki v nobenem primeru ne bi smeli biti kaznovani za prevoz teh oseb brez dokumentov, je povedal podpredsednik komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja.

Po njegovih besedah je ena največjih skrbi trenutno število otrok, ki prihajajo brez spremstva, ki jih je treba evidentirati ter jim zagotoviti posebno oskrbo.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa je izpostavila nekatere izzive v povezavi s sprejemom beguncev, med drugim, kako zagotoviti, da nacionalni sistemi ne bodo preobremenjeni in da bodo ljudje dobili zaščito, ki si jo zaslužijo.

Smernice med drugim vključujejo pojasnilo, kdo je upravičen do začasne zaščite, opredelitev “ustrezne zaščite” v skladu z nacionalnim pravom, nadalje opredelitev vrste dokazil, ki jih je treba predložiti za pridobitev začasne zaščite ali ustrezne zaščite v skladu z nacionalnim pravom. Dokument vsebuje tudi smernice za zagotovitev prostega gibanja pred izdajo dovoljenja za prebivanje in po njej kot tudi zagotavljanje pomoči pri repatriaciji osebam, ki nimajo pravice do prebivanja v EU.

Smernice vključujejo tudi posebno poglavje o otrocih. Otrokom in najstnikom brez spremstva bi bilo treba takoj določiti zakonitega skrbnika ali jim zagotoviti ustrezno zastopanje, izhaja iz sporočila, ki ga je danes objavila Evropska komisija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine