13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Britanska vojska v Rokavski preliv napotila patruljno ladjo za preprečevanje migracij

Britanska mornarica je v Rokavski preliv, ki ga v zadnjem času prečka vse več migrantov, v četrtek napotila ladjo za preprečevanje migracij, je ponoči sporočil britanski obrambni minister Gavin Williamson. Kot je pojasnil, bo hitra jurišna ladja Mersey pomagala britanskim in francoskim oblastem odgovoriti na migracije.

Povedal je še, da je posadka plovila prej opravljala rutinske naloge, zdaj pa bo pomagala preprečiti, da bi šli migranti na nevarno pot preko Rokavskega preliva, poročajo tuje tiskovne agencije. Ladja je iz pristanišča Portsmouth na jugu Anglije izplula v četrtek.

“Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bi zaščitili britansko mejo in človeška življenja,” je zatem tvitnil britanski notranji minister Sajid Javid. Pred dnevi je novi trend nevarnega prečkanja zelo prometne ožine med Francijo in Veliko Britanijo označil za “velik incident”.

Velika Britanija se je z napotitvijo vojaškega plovila odzvala na to, da je v zadnjih treh mesecih poskočilo število migrantov, ki skušajo iz Francije doseči Veliko Britanijo s čolni. Opazen porast so zabeležili ravno v času praznikov.

Preliv, ki je na najožji točki širok 33 kilometrov, je po navedbah ministra Javida lani nezakonito prečkalo 539 ljudi, med njimi 80 odstotkov v zadnjih treh mesecih leta, zgolj decembra pa 230. Večina, ki jih je prispela v Veliko Britanijo, je zaprosila za azil, a notranji minister dvomi, da so vsi upravičeni do te pravice.

V Manchestru so v sredo aretirali 33-letnega Iranca in 24-letnega Britanca, ki naj bi organizirala nezakonite prehode migrantov čez Rokavski preliv v Veliko Britanijo. Preiskava še poteka.

Prečkanje Rokavskega preliva je še posebej nevarno zaradi velikega pomorskega prometa na območju, močnih tokov in nizkih temperatur morja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine