28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Bosanci načrtujejo, da bodo zaradi navala migrantov na mejah s Črno goro in Srbijo postavili žičnato ograjo z rezili

Če Hrvaška oziroma Evropska unija zapre svoje meje za migrante, bi Bosna in Hercegovina lahko brez težav zaprla svojo vzhodno mejo, ena od možnosti pa je, da proti Srbiji in Črni Gori postavi žičnato ograjo z rezili.

 

Spremljajo situacijo

Zaradi kritične situacije je Svet ministrov BiH že zaprosil Predsedstvo BiH za dovoljenje za pošiljanje pripadnikov oboroženih sil na mejo, da bi preprečili nezakonite prehode v državo, in kot je dejal Dragan Mektić, minister za varnost Bosne in Hercegovine, je ena od možnosti, da se postavi na mejo žica, če se razmere spremenijo.

»V tem primeru se morajo institucije o tem seznaniti in najti finančna sredstva,« je dejal Mektić.

Po drugi strani pa je včeraj predsednik Sveta ministrov BiH Denis Zvizdić potrdil, da je popolno zaprtje meje za migrante ena od možnosti. Poudaril je, da trenutno v BiH živi okoli 4.000 migrantov in da spremljajo razmere v Grčiji, kjer jih je okoli 70.000. Velik del njih bi lahko prišlo v BiH.

Direktor Službe za zunanje zadeve Slobodan Ujić je za Avaz povedal, da je postavitev žice na mejo težko izvedljiva zaradi financiranja in konfiguracije terena.

»Ali veste, kakšna je naša vzhodna meja. Tu je skoraj nemogoče postaviti žico, morda samo na nekatere dele,« opozarja Ujić.

Poudarja pa, da je edini izhod iz krize v učinkovitem nadzoru meje.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine