-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Bo Nemčija uvozila na tisoče novih tujih delavcev?

Piše: A. S. 

Nemška levičarska vlada po poročanju portala Remix News načrtuje uvoz več tisoč tujih delavcev, večinoma iz Turčije, s katerimi naj bi zapolnila delovna mesta na nemških letališčih, kjer prihaja do zmede zaradi pomanjkanja osebja. Stanje na nemških letališčih je precej napeto in kaotično, saj naj bi primanjkovalo kar 5.500 delavcev. Deloma gre za posledico pandemije kitajskega virusa, saj je veliko delavcev, ki so rokovali s prtljago, v času pandemije zapustilo svoja delovna mesta in se niso vrnili. Rešitev semaforne koalicije pod vodstvo Socialnih demokratov je seveda uvoz tuje delovne sile, čeprav kritiki te odločitve opozarjajo, da bi bilo bolj smotrno zaposliti lokalne delavce ali vsaj migrante, ki so že v Nemčiji.  

Težave na letališčih zaradi zamud in zastojev se zaradi poletja in turistične sezone vse bolj stopnjujejo. Zvezni minister za transport iz vrst liberalcev Volker Wissing je ob tem za medije izjavil, da upa, da bodo za rešitev te težave pridobili »strokovnjake iz tujine« ter da bo tako težava rešena.

Nemška letališča hočejo tako zaposliti na tisoče tujih »gostujočih delavcev« iz Turčije in med drugim tudi iz balkanskih držav, ki bi dobili trimesečno dovoljenje za delo. Trenutno naj bi potekala v tej smeri pogajanja z zvezno vlado, ki odobrava takšen načrt. Kljub dokončna odločitev v koordinaciji z Ministrstvom za delo, Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za transport, še ni bila sprejeta.

Načrt je podoben tistemu iz časov po drugi svetovni vojni, ko se je Nemčija odločila, da uvozi skoraj milijon turških »gostujočih delavcev«, ki pa so v veliki meri tudi ostali v Nemčiji. V tistem obdobju je zaradi vojne primanjkovalo moške delovne sile obenem pa Nemčija ni imela skoraj nič neevropskih migrantov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine