9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Bliža se nov migrantski val – nepregledne množice migrantov na iransko-turški meji

Po poročanju tujih medijev se na iransko-turški meji zbirajo nepregledne množice migrantov. Njihova končna destinacija – Evropa. Številni pa so tudi v Veliki Kladuši, kjer se pripravljajo za »naskok« na Slovenijo.

Tuji mediji se sklicujejo na članek, ki je objavljen v turškem časopisu Hurriyet. Novinar tega časopisa trdi, da nova horda migrantov prihaja predvsem iz Afganistana, razlog pa naj bi bilo stopnjevanje vojaških napadov proti talibanom. Vendar pa Turčijo oblegajo tudi migranti iz drugih smeri, predvsem Pakistana in Bangladeša. Po besedah novinarja je cena prehoda meje okrog 500 evrov.

Turška vlada se je ravno zaradi številčnega vpada migrantov odločila na meji z Iranom zgraditi kar 144 kilometrov dolg zid, ki naj bi bil zaključen do pomladi 2019. V tem času bodo migranti očitno morali poiskati svojo pot v Grčijo in nato naprej preko Egejskega morja, Voice of Europe pa poroča, da bo število prihajajočih migrantov iz Turčije neusmiljeno naraščalo, kar je izjavil tudi grški minister za migracije. Kot primer, ki je podkrepil njegove besede, je navedel grški otok Hios, kamor je 3. aprila letos prišlo kar 212 migrantov. V prvih desetih dneh aprila pa je na grške otoke v severnem Egejskem morju priplulo kar 1.173 migrantov: 630 na otok Lesbos, 281 na Hios in 262 na Samos.

Čaka Evropo še en nepregleden val migrantov, kar bo staro celino spet pahnilo v novo migrantsko krizo? To bo očitno znano že zelo kmalu.

No, številni migranti pa že čakajo tudi v Bosni, v Veliki Kladuši, da se odpravijo proti Sloveniji. Pri tem je njihova vstopna točka Bela krajina, kjer je Cerarjeva vlada nespametno umaknila zaščitno-varnostno ograjo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine