11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Bizarno: Amnesty International očita EU in Hrvaški nasilje nad migranti

Vlade držav članic EU, vključno s Hrvaško, sodelujejo pri “sistematičnem, nezakonitem in pogosto nasilnem zavračanju in kolektivnem izgonu več tisoč prosilcev za azil v nedostojne razmere v BiH”, je danes sporočila nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International (AI). Hrvaško notranje ministrstvo je zavrnilo vse obtožbe.

 

AI v poročilu, naslovljenem Potisnjeni na rob: nasilje in zlorabe nad begunci in migranti ob balkanski poti, opisuje, kako evropske vlade s tem, ko mejnemu nadzoru dajejo prednost pred spoštovanjem mednarodnega prava, ne le gledajo stran ob nasilju hrvaške policije, temveč njene dejavnosti tudi financirajo. Ob tem pa spodbujajo tudi vedno večjo humanitarno krizo na robu EU.

Direktor raziskav v evropski pisarni AI s sedežem v Londonu Massimo Moratti je pojasnil, da se prednostne naloge evropskih vlad kažejo v dejstvu, da je “finančni prispevek za humanitarno pomoč neprimerljivo nižji kot sredstva, ki jih dajejo za varovanje meja, kar vključuje opremljanje hrvaške mejne policije in celo plačevanje njihovih plač”.

AI je povzel že prej objavljene trditve številnih mednarodnih humanitarnih organizacij in hrvaških nevladnih organizacij, ki temeljijo na pričevanjih migrantov, da je hrvaška policija pretepla številne migrante, uničila njihove dokumente in mobilne telefone ter jim ukradla denar.

V AI menijo, da gre za sistematično in namerno politiko hrvaških oblasti, katere namen je preprečiti nadaljnje poskuse vstopa v državo. Poudarili so, da so tudi nevladne organizacije in skupine, ki skrbijo za pravice migrantov, tarča pritiskov hrvaških oblasti.

Navajajo, da so migrante vrnili nazaj v migrantske centre v BiH, ter trdijo, da je v nečloveških razmerah v centrih v Bihaću in Veliki Kladuši ujetih približno 5.500 ljudi. “Večina biva v nekdanjih tovarnah, brez osnovnega udobja. Ti improvizirani kampi so nehigienski, primanjkuje tople vode, zdravstvene oskrbe in zadostne hrane,” so zapisali.

Izpostavili so, da v BiH ne deluje azilni sistem ter da večina beguncev in migrantov poskuša priti v druge evropske države. Kot so dodali, čez Hrvaško v BiH vračajo tudi migrante, ki so jih prijeli v Sloveniji in Italiji.

Poudarili so, da je v prvih desetih mesecih leta 2018 v rekah na balkanski poti utonilo najmanj 12 ljudi, večinoma pri poskusu prečkanja slovensko-hrvaške meje. Še več deset ljudi je na tej nevarni migrantski poti umrlo na različne druge načine, so dodali.

Hrvaško notranje ministrstvo je na svoji spletni strani danes zanikalo vse navedbe AI, da bi hrvaški policisti nasilno ravnali z migranti ali jih zlorabljali.

V pismu hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića evropskemu direktorju AI Morattiju piše, da so od leta 2016 prejeli 202 pritožbi različnih vladnih institucij in nevladnih organizacij zaradi domnevnega nasilnega ravnanja hrvaških policistov z migranti. Preiskave niso potrdile navedb, da so hrvaški policisti proti migrantom uporabili silo. Izkazalo se je, da so migranti “najpogosteje lažno obtožili policiste nasilja”, so poudarili.

Božinović je izpostavil, da hrvaški policisti spoštujejo temeljne pravice in dostojanstvo migrantov ter jim omogočajo mednarodno pravno zaščito v skladu s hrvaško zakonodajo in mednarodnimi predpisi. Navedel je, da so lani v tretje države vrnili 1.483 oseb.

Hrvaške policijske statistike kažejo, da je bilo lani 8.207 poskusov ilegalnega vstopa na Hrvaško, kar je za skoraj 71 odstotkov več kot v letu pred tem. Obenem je bilo lani vloženih 1.068 prošenj za azil, kar je občutno manj kot leta 2017, ko je mednarodno pravno zaščito zahtevalo 1.886 oseb.

Seveda ne gre pozabiti, da je Amnesty International ena najpomembnejših izpostav Soroseve multikulturne agende …

Zadnje novice

Sorodne vsebine