11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

BiH ne bo čakala, ampak bo zaprla meje s Srbijo in Črno Goro

Če bo reforma evropskega azilantskega sistema propadla, je ena od možnostih, o katerih se razmišlja, ta, da bi pripravili začasne sprejemne kapacitete za migrante v državah, ki mejijo z EU in so na migracijskih poteh, torej tudi v BiH, zatrjuje neodvisen vir v EU.

Balkanskim državam bi za nameščanje in procesiranje migrantov namenili finančno pomoč. Migranti bi ostali tam, dokler se ne reši njihova vloga za azil, nato bi jih poslali v EU ali vrnili v državo izvora. Sicer pa EU že prejšnji teden BiH za migrante namenila milijon in pol evrov pomoči – za njihovo oskrbo.

Dogovor bi bil podoben tistemu, ki ga je EU sklenila s Turčijo, ki je od nje zahteva nekaj milijard evrov za nameščanje milijonov sirskih in drugih migrantov iz bližnjega vzhoda. Z BiH bi bil podpisan podoben sporazum, samo število migrantov bo znatno manjše. Toda za zdaj takšni načrti niso preveč realni oziroma mogoči.

Sicer pa naj bi imela EU v načrtu pomoč državam, od koder migranti prihajajo, da bi te ljudi motivirala, naj ne odhajajo od doma, tiste pa, ki so že v EU, pa motivirala, da bi se domov vrnili. 

Za zdaj je najbolj verjeten naslednji scenarij: “Če bo EU zaprla meje za migrante, jih bo tudi BiH,” je dejal Slobodan Ujić, direktor Službe za tujce v BiH. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine