14.5 C
Ljubljana
sobota, 28 maja, 2022

BiH: Bruselj zavrnil financiranje begunskega centra ob meji s Hrvaško

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić je danes v Sarajevu opozoril, da je Evropska unija zavrnila financiranje novega begunskega centra pri Veliki Kladuši v BiH. Kot je pojasnil, v Bruslju menijo, da je lokacija preveč blizu meje EU in bi lahko bila spodbuda migrantom za nadaljevanje poti v države članice EU.

Mektić je ocenil, da je v ozadju odločitve EU lahko namen, da bi migrante trajno namestili v notranjosti BiH in jim tako preprečili pot proti članicam EU, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Poudaril je, da v notranjosti BiH ne bodo gradili tovrstnih begunskih centrov ter da ne bodo dovolili, da bi tam obtičali migranti, ker bi to bilo “katastrofalno” za BiH. “Mi smo žrtve migrantske krize in trpimo zaradi njenih posledic,” je poudaril.

Minister je še dodal, da ni prave logike v odločitvi EU glede Velike Kladuše ter spomnil, da deluje migrantski center v Šidu v Srbiji nedaleč od meje s Hrvaško.

Potrdil je, da so oblasti v BiH odločile, da bodo v državi vzpostavili dva begunska centra – enega v eni izmed nekdanjih vojašnic v Sarajevu ter v zapuščenem poslopju družbe Agrokomerc nedaleč od Velike Kladuše. Z evropskimi sredstvi so nameravali urediti tamkajšnje uničeno poslopje.

Mektić je še povedal, da je v BiH trenutno približno 3000 migrantov. Od začetka leta je v BiH vstopilo 7128 migrantov, med njimi je bilo 662 prosilcev za azil. S Hrvaške so jim vrnili 318 migrantov, 575 pa jih je BiH vrnila drugim državam.

Kot je še dejal, so policisti v preteklih sedmih dneh preprečili vstop v BiH 400 migrantom. Največji pritisk je ob meji s Srbijo pri Zvorniku in v vzhodni Hercegovini ob meji s Črno Goro.

Sorodne vsebine