10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

BiH bo od EU za “upravljanje migracijskih tokov” dobila šest milijonov evrov

Evropska komisija bo Bosni in Hercegovini namenila šest milijonov evrov za upravljanje migracijskih tokov. Sredstva bodo porabljena za identifikacijo in registracijo državljanov tretjih držav, njihovo namestitev in osnovne storitve ter okrepitev nadzora na meji za učinkovitejše preprečevanje trgovine z ljudmi, so danes sporočili v Bruslju.

 

Danes odobrena sredstva dopolnjujejo 1,5 milijona evrov humanitarne pomoči, ki jo je Bruselj letos odobril BiH za reševanje takojšnjih humanitarnih potreb beguncev in migrantov.

Evropska komisija je sicer od leta 2007 BiH za pomoč pri upravljanju meja in migracijah pomagala s 24,6 milijona evrov, od januarja 2016 pa država za ta namen lahko koristi tudi osem milijonov evrov, ki so na voljo v regionalnem programu za upravljanje migracij.

BiH se od začetka leta sooča z okrepljenim prihodom nezakonitih migrantov. Do sredine julija je po ocenah Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v državo prišlo okoli 8300 ilegalnih migrantov in beguncev, večinoma gre za ekonomske migrante.

Večina meni, da bodo iz BiH zlahka prišli na Hrvaško in naprej v druge članice EU, a jim zaradi okrepljenega nadzora na meji to ne uspe. Po oceni IOM je v BiH tako obtičalo med 4000 in 4500 migrantov, od tega naj bi jih med 3000 in 3500 ostalo v državi tudi čez zimo, zato jim je treba zagotoviti ustrezne bivalne pogoje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine