9.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Biden nadaljuje z migracijami kljub nemogočemu stanju

Piše: Andrej Sekulović

Pod Bidnom ostajajo odprti zbirni otroški centri, kjer so otroci zaprti. Gre za dvoličnost demokratov, saj so prav zaradi tega močno kritizirali Trumpa. Biden kljub neobvladljivemu naraščanju migracij odpira nove sprejemne točke, namesto da bi zavaroval mejo.

V času, ko je bil predsednik, so Donalda Trumpa med drugim kritizirali predvsem zaradi njegove migracijske politike, ki naj bi temeljila na načelu »ničelne tolerance« do nezakonitih migracij. Liberalni esteblišment in osrednji levo usmerjeni mediji so Trumpa močno napadali predvsem zato, ker so v sklopu te politike protimigracijske službe ločevale otroke od njihovih staršev na južni meji med ZDA in Mehiko. Pri tem so različni samooklicani borci za človekove pravice, ki pa se pod pretvezo teh posvečajo le pravicam migrantov, Trumpa obsojali predvsem zato, ker je mladoletne migrante »zaprl v kletke«. Vendar se je to dogajalo že pod Obamovo administracijo, dogaja pa se tudi pod Bidnovo administracijo, saj mladoletne migrante zapirajo v zbirne centre oziroma v »kletke«. Čeprav je Biden ljubljenec in predstavnik globoke države, se vseeno zaradi tega v ZDA dviguje vse več prahu. Joe Biden je sprožil migrantski val, ki ga ne more nadzirati, ampak se zateka k podobnim metodam, zaradi katerih je bil njegov predhodnik Trump nenehno tarča medijev.

Nevzdržno stanje v zbirnih centrih

Vendar pa je nasprotno od Trumpove Bidnova administracija manj transparentna v zvezi z dogajanjem v teh zbirnih centrih, saj tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki do pred kratkim ni dovolila novinarjem vstopa v te centre. Kljub temu je na koncu Bidnova administracija popustila medijskemu pritisku in dovolila dvema novinarjema Ameriške tiskovne agencije The Associated Press in snemalni ekipi novic CBS vstop v zbirni center za otroške migrante, ki je v mestu Donna v zvezni državi Teksas. Razmere v centru pa ne govorijo v prid Bidnu. Slednji je s svojo napovedjo, da bo za sto dni ustavil procese deportacij, sprožil neobvladljiv migrantski val, ki udarja ob južno mejo ZDA. Prav tako ne govorijo v prid Bidnu kot nekomu, ki velja za tipičnega predstavnika nove liberalne ideologije humanitarizma in »človekovih pravic«. Sodeč po poročanju novinarjev in po fotografijah je v omenjenem zbirnem centru več kot 4.100 otrok, ki so nagneteni kot sardine, saj je zmogljivost centra le 250 oseb. To pomeni, da zbirni center kar za 1.700 odstotkov presega svoje zmožnosti.

Tako je postalo jasno, zakaj Bidnova administracija ni bila navdušena nad idejo, da dovoli novinarjem vstop v centre. Tudi sprejem omenjenih novinarjev je bil predvsem posledica fotografij in posnetkov iz teh centrov, ki so pricurljali v javnost in prikazujejo nemogoče razmere v zbirnih centrih. Po trditvah novinarjev naj bi bilo veliko mladoletnih migrantov v teh centrih pridržanih mnogo dlje od 72 ur, čeprav zakon določa da so lahko v njih le toliko časa, zatem pa mora za njihovo nastanitev poskrbeti ustanova, zadolžena za javno zdravje. Dnevno naj bi v zbirni center prihajalo med 250 in 300 otrok, odhaja pa jih zaradi preobremenjenosti veliko manj. Mnogi prečkajo mejo brez staršev in niti ne vedo točno, kam naj gredo ali na koga naj se obrnejo, ali pa upajo, da jih bodo sprejeli sorodniki, ki živijo v ZDA. Zaradi prenapolnjenosti centrov se morajo mnogi otroci zadrževati v prostorih, ki so namenjeni samo za rekreacijo, saj ni dovolj ležišč za vse. Biden tako že v prvih mesecih svojega predsedovanja ustvarja migrantsko krizo velikih razsežnosti.

Nove sprejemne točke za migrante

Nastajajočo migrantsko krizo je Biden povzročil s tem, ko je izničil Trumpove odloke, med njimi preudarno odločitev, da prosilci azila počakajo na odločitev oblasti v sosednji Mehiki, v ZDA pa lahko vstopijo, šele ko in če se jim odobri prošnja za azil. Takšen postopek je bil uveden predvsem zato, ker je veliko število prosilcev za azil, ko so enkrat vstopili v ZDA, preprosto izginilo. Sedaj pa naj bi Biden določil novo točko vstopa za migrante, ki so bili pod Trumpom odstranjeni iz države. Od februarja letos se ti migranti pod okriljem globalistične Organizacije združenih narodov vračajo v ZDA.

OZN so objavile za medije obvestilo, da Visoki komisariat Združenih narodov za begunce, Mednarodna organizacija za migracije in Sklad Združenih narodov za otroke skupaj opravljajo registracijo in testiranje na COVID-19 tistih migrantov, ki bi radi znova vstopili v ZDA. Ti migranti so sprejeti v Eagle Pass, mesto v zahodnem Teksasu, ki je določeno kot vstopna točka. Takšne sprejemne točke, ki naj bi sprejele 25.000 prosilcev za azil, so bile že določene v teksaških mestih Brownsville in El Paso, pa tudi v kalifornijskem San Diegu. Še dve pa naj bi bili vzpostavljeni v Hidalgu in v Laredu prav tako v Teksasu. Ameriški minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas je ob tem izjavil, da je vlada ZDA zavezana vzpostavljanju »varnega, urejenega in humanitarnega imigracijskega sistema« in da je odločitev sprejemanja teh migrantov korak k »reformi« Trumpove migracijske politike, ki se ne sklada z vrednotami ameriškega naroda. Trumpova politika se je glede na zakonodajo, ki so jo sprejeli ustanovni očetje ZDA, sicer veliko bolj skladala s prvotnimi vrednotami »ameriškega naroda« kot pa globalistična agenda odprtih mej, kateri je zvest Joe Biden.

Dvoličnost demokratov

Zaradi »zapiranja otrok v kletke« se je Bidnova administracija znašla pod plazom kritik. Republikanci očitajo zdajšnjemu predsedniku in njegovim demokratskim volivcem predvsem dvoličnost, saj se zateka k podobnim metodam, zaradi kakršnih so prav demokrati napadali Trumpa. Bidnova administracija in njegovi podporniki imajo na to precej bizaren odgovor. Trdijo, da se zdajšnje stanje v zbirnih centrih za mladoletne nezakonite migrante ne more primerjati s stanjem v času Trumpa, ker pri ločevanju otrok ne uporabljajo verižne ograje. Seveda gre za dlakocepstvo, saj ni velike razlike med tem, ali je nekdo zaklenjen v sobo ali pa zaprt znotraj verižne ograje.

Razlika med Bidnovim in Trumpovim pristopom v tem pogledu je predvsem to, da Bidnova administracija ne ločuje otrok od staršev, saj ti večinoma pridejo v ZDA brez spremstva staršev ali skrbnikov. Vendar pa je obravnavanje teh mladoletnikov praktično enako. Nad Bidnom so zaradi tega razočarani tudi nekateri podporniki demokratske stranke. Mnogi trdijo, da gre za nehuman odnos, in izražajo svojo jezo, da takšni zbirni centri, kamor zapirajo otroške migrante, ne le še vedno obratujejo, temveč njihovo število narašča. Prav tako v takšnih okoliščinah, ko je veliko otrok zaprtih v majhne prostore, lahko pride do okužb in širjenja novega koronavirusa. Glede na poročila obmejne policije ZDA naj bi bilo v takšnih centrih konec marca 15.500 mladoletnih migrantov brez spremstva staršev ali skrbniko

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine