15.5 C
Ljubljana
nedelja, 3 julija, 2022

Berlinska županja želi hitrejšo pridobitev državljanstva za migrante

Piše: Ivan Šokić

Skoraj pol milijona migrantov v Berlinu naj bi bilo upravičeno do nemškega državljanstva, berlinska županja pa se zavzema za hitrejši postopek. V AfD svarijo, da gre za poskus legitimizacije nelegalnih migrantov.

Berlinska županja Franziska Giffey je v sredo, 18. maja 2022 neironično poveličevala vlogo priseljevanja tujcev v mesto in njihov doprinos “kulturni obogatitvi” mesta. Giffeyeva je del SPD. “Težko si je zamisliti Berlin brez priseljevanja. Kako revno bi bilo naše mesto,” je vzdihovala berlinska županja.

V Berlinu, ki šteje nekaj čez 3,6 milijonov ljudi, po zadnjih podatkih živi 800 tisoč ljudi, ki nimajo nemškega državljanstva. Ob tem je potrebno upoštevati, da nemški statistični urad, tako kot tudi slovenski, ne zbira podatkov o narodnosti, kar pomeni, da je resnično število tujcev v Berlinu lahko še vsaj od dva do trikrat večje. 

Približno 450 tisoč tujcev v Berlinu naj bi bilo upravičeno do nemškega državljanstva. Giffeyeva je poudarila, da so številni med njimi več let živeli in delal v Berlinu, zaradi česar so izpolnili pogoje za pridobitev nemškega državljanstva. Trenutno v Berlinu podelijo 6.000 državljanstev na leto, kar je po mnenju Giffeyeve občutno premalo.

“Moramo narediti vse v naši moči, da povečamo te številke,” je povedala županja in obljubila  izgradnjo centra za podeljevanje državljanstev, ki bi zaobšel birokracijo in pospešil postopke pridobitve državljanstva, ki trenutno potekajo v 12 berlinskih okrožjih. 

Liberalci iz vrst FDP so ocenili, da je to zgolj začetek. Po njihovem mnenju je pred Berlinom še dolga pot, preden bi postal mesto prijazno do tujcev, ki želijo v njem živeti in delati. Predstavnik CDU Björn Wohlert je ravno tako izrazil podporo hitrejši naturalizaciji tujcev v mestu, pod pogojem, da poznajo jezik, imajo službo, liberalne vrednote in sprejmejo nemški način življenja. Do načrta so bili po drugi strani kritični v AfD, kjer opozarjajo, da bo množično podeljevanje nemških državljanstev tujcem v mestu privedlo do podpiranja in legitimizacije nelegalnih migrantov. Samo lani se je v Berlin naselilo več kot 80 tisoč ljudi, večina je v državo vstopila nezakonito.

Sorodne vsebine