15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Belgija žaluje za žrtvami napada džihadista v Liegeu

V Belgiji danes žalujejo za policistkama in študentom, ki so bili ubiti v torkovem napadu v Liegeu na vzhodu države. Preiskovalci medtem skušajo ugotoviti, zakaj se je napadalec po letih manjših kaznivih dejanj spremenil v terorista, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da je šlo za teroristični napad. Sumijo, da je 31-letni Benjamin Herman na predvečer napada ubil še enega človeka.

V Belgiji dan po napadu zastave visijo na pol droga. V Liegeu se je žrtev napada z minuto molka spomnilo okoli tisoč ljudi, med njimi številni policisti ter premier Charles Michel.

Napadalec je deloval na način, ki ga prikazujejo video posnetki džihadistične skupine Islamska država (IS). Z nožem je najprej napadel dve policistki, ju večkrat zabodel in jima nato odvzel orožje. Zajel je tudi talko, kasneje pa je bil v strelskem obračunu s policijo ubit. Pri tem je bil ubit še en mimoidoči, še štirje policisti pa so bili ranjeni.

Napadalec, ki so ga dan pred napadom izpustili iz zapora, naj bi bil glede na podatke varnostnih služb in policije v Liegeu tudi “v stiku z drugimi radikaliziranimi osebami”. V stik z njimi je prišel leta 2016 in v začetku 2017. Zdaj pa preiskujejo predvsem, ali je deloval sam ali je imel pomočnike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine