7 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

Beg pred mobilizacijo: V Gruzijo, na Finsko v Kazahstan …  

 

Piše: C. R., STA 

 

Na videu, ki ga vidite, je kilometre  dolga kolona avtomobilov Rusov pred mejo z Gruzjo. Bežijo pred mobilizacijo, in ker bi radi čez mejo čimprej, so številni zapustili avtomobile in se postavili v vrsto kar peš. Toda oblasti v ruski republiki Severna Osetija, ki meji na Gruzijo, so včeraj omejile vožnjo z avtomobili v to regijo, potem ko je v zadnjih dneh več deset tisoč ljudi pobegnilo v Gruzijo, da bi se izognili vojaški mobilizaciji. Iz Moskve so medtem sporočili, da so na gruzijski meji vzpostavili tudi naborniški center, ki je že pričel z mobilizacijo, tak naborniški center so ruske oblasti vzpostavile tudi na meji s Finsko.  

 

 

Vodja regije Severna Osetija Sergej Menjalo je na Telegramu zapisal, da je v majhni gorski regiji razglasil visoko stopnjo pripravljenosti in odredil omejitev vstopa avtomobilov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na meji z Gruzijo pa je bil medtem vzpostavljen naborniški center, ki je že pričel z mobilizacijo moških na njegovem seznamu. Ruske ruske oblasti so sicer dodale, da center, ki so ga namestili na edinem mejnem prehodu med državama, ni pooblaščen za prepoved odhoda tistih, ki bežijo pred vpoklicem v vojsko. Ob tem se zato postavlja vprašanje, zakaj so ga tam postavili in ali gre pri izjavi za manipulacijo. 

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno mobilizacijo, so na mejah z nekaterimi sosednjimi državami, zlasti z Gruzijo, Kazahstanom in Finsko, nastale dolge kolone vozil, v katerih so številni Rusi, ki se želijo izogniti vpoklicu. Medtem so se že razširile vesti, da so številni mobiliziranci prvega dne mobilizacije že na fronti, nekateri celo že ranjeni, mrtvi ali ujeti. Obljubljene priprave bojne naloge namreč ni bilo.

Gruzijski notranji minister Vakhtang Gomelauri je sicer včeraj sporočil, da na meji na vstop čaka približno 4960 vozil, vsak dan pa mejo prečka skoraj 10.000 ljudi.

Samo v Evropsko unijo je v tem času po poročanju evropske agencije za zunanje meje Frontex vstopilo že približno 66.000 ruskih državljanov. Večina jih je imela dovoljenje za bivanje v EU ali dvojno državljanstvo. Pričakovati je, da se bo število nezakonitih prehodov meje povečalo, če se bo Kremelj odločil zapreti mejo.

Medtem je Kazahstan že sporočil, da Rusi, ki bežijo pred mobilizacijo, pri njih ne bodo imeli nobenih olajšav.

Baltske države in Poljska so že prejšnji teden omejile vstop v državo za ruske državljane, ki s schengenskim turističnim ali poslovnim vizumom ne morejo več vstopiti na njihovo ozemlje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine