11.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Azilna afera v Nemčiji se zaostruje, bo prišlo do ukrepanja?

Afera v zvezi z nepravilnostmi v nemškem uradu za migracije in begunce pri odobritvi azila beguncem se zaostruje. Kot je poročal Bayrischer Rundfunk, je tožilstvo v Nürnbergu prejelo prijavo zoper vodjo urada Jutto Cordt. Tožilstvo zdaj preverja, ali bo sprožilo preiskavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Cordtovi v prijavi očitajo nudenje pomoči pri nedovoljenem bivanju v Nemčiji. Linda Teuteberg iz vrst nemških liberalcev (FPD) je zato že zahtevala preiskavo domnevno številnih nepravilnosti pri podeljevanju azila. “Če se bodo potrdili očitki, da je Cordtova že prej vedela za nepravilnosti v postopkih, kot je to priznala doslej, jo mora notranji minister Horst Seerhofer odpustiti,” je za nemške medije dejala Teutebergova.

Seehofer, ki je prav tako postal tarča kritik javnosti, je za prihodnji teden že napovedal odločitve o organizacijskih in kadrovskih spremembah zaradi dogodkov v uradu. Prihodnji torek bo zaradi tega zaslišan tudi na pristojnem parlamentarnem odboru.

V središču pozornosti je izpostava urada v Bremnu, kjer naj bi med leti 2013 in 2016 vsaj 1200 prosilcem odobrili azil brez ustrezne pravne podlage. Proti takratni vodji izpostave in nekaterim zaposlenem zato poteka preiskava zaradi domnevnega prejemanja podkupnin in organiziranju kriminalne združbe, ki je zlorabljala azilne prošnje.

Nekdanji vodja urada Frank Jürgen Weise opozarja, da je za nastali položaj kriva tudi kaotična organizacija tega urada.

“Ni bilo prave strukture, ki bi v tem obdobju zmogla obremenitve in ni bilo prave tehnične podpore in ustaljene verige procesov,” je dejal ter dodal, da so manjkali tudi ustrezni mehanizmi nadzora. Obenem so bili uradi preobremenjeni zaradi velikega števila beguncev.

Zadeve so se po razkritju afere zaostrile in javnost terja odgovore. Urad sedaj vnovič dela po ostri nemški zakonodaji in v povprečju je urad med januarjem in aprilom letos odobril azil le vsakemu tretjemu prosilcu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine