27.1 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Avstrijski notranji minister napoveduje skupen načrt za preprečevanje ilegalnih migracij v regiji, omenja tudi zaporo meje s Slovenijo!

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je danes sporočil, da se je s kolegi iz držav ob balkanski migrantski poti dogovoril za skupen načrt, kako zajeziti nezakonite migracije. Gre za “operativni in politični načrt”, ki naj bi se izvajal že takoj, je dejal za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

 

Kot je pojasnil, se je za skupni načrt dogovoril v torkovih telefonskih pogovorih s kolegi notranjimi ministri oz. ministricami iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Grčije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Slovenije in Srbije. Kaj naj bi načrt predvideval, pa minister ni pojasnil.

Operativne ukrepe naj bi sicer prihodnjo sredo na Brdu pri Kranju podrobneje razdelali generalni direktorji policij. Osnova naj bi bil civilno-vojaški akcijski načrt za nadzor balkanske migrantske poti, za katerega so se dogovorili lani na Dunaju. Nato pa naj bi 7. junija v Sarajevu sprejeli “politično-strateške možnosti delovanja”. Medtem naj bi 14. in 15. junija v Bukarešti na ministrski konferenci Salzburškega foruma v to pobudo povabili še druge države iz Srednje Evrope, je za APA pojasnil Kickl.

Povedal je še, da so mu ministrski kolegi iz držav regije v telefonskih pogovorih izrazili tudi pričakovanje, da bi aktivnosti okrepila tudi Evropska unija. Kickl jim je obljubil, da se bo za to zavzel na naslednjem zasedanju notranjih in pravosodnih ministrov.

Hkrati je sicer znova opozoril, da bo Avstrija “zaprla meje”, če bi grozila ponovitev migrantske krize iz let 2015 in 2016.

Poudaril je še, da bo boj proti nezakonitim migracijam po balkanski poti in preko Sredozemskega morja ena od glavnih prioritet predsedovanja Svetu EU, ki ga bo Avstrija prevzela s 1. julijem, še poroča APA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine