7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Avstrijska vlada za prepoved naglavnih rut za deklice

Desna avstrijska vlada namerava prepovedati nošenje naglavnih rut za deklice, ki obiskujejo vrtce in osnovne šole, je danes po seji vlade povedal kancler Sebastian Kurz. “Zakrivanje majhnih otrok ne sme imeti prostora v naši državi,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

 

Meni, da bodo s tem novim zakonom omejili spolno diskriminacijo deklet in preprečili razvoj “marginaliziranih vzporednih družb” v Avstriji.

“Pomembno se je opredeliti do političnega islama. Želimo zagotoviti, da bodo otroci svobodno odraščali in da ne bodo potegnjeni v te islamistične mehanizme,” pa je dejal podkancler Heinz-Christian Strache iz skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ).

Kot navaja dpa, v Avstriji ni mogoče govoriti o razširjenosti nošenja naglavnih rut pri deklicah. Na novinarsko vprašanje, ali imajo statistične podatke o razširjenosti te prakse, Kurz ni imel številk. Dejal je le, da gre za naraščajoč problem.

V Avstriji okoli pol leta velja prepoved nošenja burk in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz. Tudi ta ukrep zadeva le majhno število ljudi. Policija je doslej zabeležila samo 50 kršitev.

Za sprejem novega zakona vladni desni stranki potrebujeta podporo opozicije, saj mora biti sprejet z dvotretjinsko večino. Socialni demokrati in liberalni Neos so že dali vedeti, da bodo razmislili o njem, ob tem pa pozvali k sprejemu paketa politik o integraciji v družbo, namesto da sprejemajo tovrstne simbolične prepovedi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine