2.2 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Avstrijci aretirali islamista zaradi napada na judovskega voditelja 

Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve je v ponedeljek potrdilo aretacijo osumljenca napada na predsednika lokalne židovske skupnosti v mestu južno od Gradca, ki je napad tudi sam priznal.

Po seriji tvitov v nedeljo zvečer je Avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer identificiral napadalca kot 31-letnega državljana Sirije, ki od leta 2013 živi v Avstriji. Nehammer je priznal, da oblasti sumijo, da je motiv za napad povezan z islamom.

Neimenovani napadalec je osumljen napada z lesenim kijem na predsednika judovske skupnosti v Gradcu Elia Rosena, pred mestno sinagogo, ki se je zgodil v soboto zvečer. Rosen se je pred napadalcem zatekal v avto in je bil nepoškodovan, policija pa je napadalca po njegovem pobegu, identificirala prek varnostnih kamer.

Napadalec je obtožen tudi 6 drugih kriminalnih dejanj, vključno z vandaliziranjem sinagoge z napisom »Osvobodite Palestino«, zaradi katerega je Rosen javno kritiziral dvig levice in antisemitizma v mestu.  Po navedbah avstrijskih medijev je bil isti moški odgovoren tudi za poškodovanje premoženja v katoliški cerkvi, LGBT+ klubu in v baru v rdeči četrti v Gradcu.

V ločeni izjavi je odgovorni policist medijem priznal, da kljub temu da je moški zločine priznal, ni med zasliševanjem pokazal nobenega kesanja ali obžalovanja. Glavni inšpektor Fritz Grundnig je dejal, da je napadalec poln sovraštva do Izraela, Judov, gejev, lezbijk in prostitutk.

Notranji minister Neehammer se je v zasebnem sestanku pogovoril z Rosenom in vodjo judovske skupnosti na Dunaju Oskarjem Deutschem, na katerem je Rosen opozoril, da ne želi da se napad izrabi kot politični kapital. Deutsch je svaril, da muslimanski antisemitizem predstavlja resno grožnjo Avstriji, kljub temu, da obstaja antisemitizem tudi v politični levici in desnici. Sestanek se je zaključil z Neehammerjevo obljubo, da bo od sedaj naprej več policistov oblečenih v civilna oblačila hodilo okrog židovskih institucij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine