-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Avstrija želi EU združiti v novem pristopu do vprašanja migracij

Avstrija želi skorajšnje predsedovanje EU izkoristiti za poenotenje Evrope v novem pristopu do migracij, saj je dosedanji – sistem kvot in porazdelitve beguncev – povzročil le delitve, je danes dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki se s svojo ministrsko ekipo mudi v Bruslju.

 

V času predsedovanja želi Avstrija po njegovih besedah spričo nadaljevanja migracij bistveno okrepiti varovanje zunanjih meja EU. Obstajajo številni možni ukrepi, h katerim bi morale prispevati države članice, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Kurz.

Tako bi bilo denimo treba veliko hitreje od načrtovanega kadrovsko in finančno podpreti evropsko agencijo za zaščito meja Frontex. Rešene begunce bi bilo poleg tega treba prepeljati v azilni center izven EU. “Dobili bi zaščito, ne pa boljšega življenja v Avstriji, Nemčiji ali na Švedskem,” je menil Kurz.

V sodelovanju z državami ob Sredozemskem morju bi bilo treba po njegovem mnenju v prihodnje preprečiti, da bi se čolni z migranti sploh odpravili na pot. Pri nekaterih državah glede tega obstaja ustrezna pripravljenost, je dejal.

Kot je poudaril, je čas, da glede vprašanja v migracij v EU ni več v središču neizvedljiva porazdelitev beguncev med državami. To je doslej povzročilo preveč delitev, je dejal in dodal, da bo Avstrija 1. julija ubrala novo pot in se osredotočila na to, kje je mogoče sodelovanje. Avstrija namreč želi biti v času predsedovanja “graditelj mostov” v Evropi.

Tudi avstrijski vicekancler Heinz Christian Strache je poudaril, da je porazdelitev beguncev “zagotovo napačna pot”, ki da doslej niti ni obrodila sadov. Stracheju se zdi tudi nujno ukrepanje glede novih migrantskih poti na Balkanu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med drugimi temami je Kurz spregovoril tudi o odnosih z Rusijo. Kot je dejal, si bo prizadeval za boljše odnose med EU in Rusijo, kar pa zaenkrat ne spreminja stališča glede sankcij, ki jih je EU proti Rusiji sprejela po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim.

Avstrijska vlada je danes na obisk v Bruselj prišla prav pred začetkom avstrijskega predsedovanja svetu EU 1. julija, srečanje pa je namenjeno pregledu priprav na predsedovanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine