13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Avstrija za migrante zaostruje pogoje za socialno pomoč, morali bodo znati nemško in pokazati željo po integraciji!

Avstrija zaostruje pogoje za državno socialno pomoč. V skladu z novimi pravili bodo morali upravičenci do azila najprej dovolj dobro govoriti nemško in dokazati svojo željo po integraciji v družbo, šele nato pa bodo upravičeni do celotne socialne pomoči, je danes pojasnila avstrijska vlada. Združeni narodi so do predloga kritični.

 

Kot sta na novinarski konferenci povedala avstrijski kancler Sebastian Kurz in podkancler Heinz-Chrisitan Strache, bodo celotno pomoč v višini 863 evrov na mesec prejemali zgolj tisti upravičenci do azila, ki bodo dovolj dobro govorili nemško in bodo z obiskovanjem tečajev o vrednotah izkazali željo po integraciji.

Ljudje s statusom begunca, ki ne bodo izpolnjevali teh pogojev, pa bodo v skladu z novimi pravili prejemali 300 evrov mesečno, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pravila bodo predvidoma začela veljati aprila prihodnje leto.

V avstrijski izpostavi Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) so do tega ukrepa kritični. Po njihovem mnenju bodo namreč begunci padli pod prag revščine, kar pa bo slabo za njihovo integracijo.

S tem, ko je tečaj nemškega jezika predviden šele po odobritvi prošnje za azil, bodo begunci dlje čakali na odobritev pomoči, so pojasnili. To pa je v nasprotju z ženevsko konvencijo o beguncih, ki predvideva enakopravno obravnavo beguncev z Avstrijci, so poudarili na UNHCR Avstrija.

Koalicijski Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in stranka svobodnjakov (FPÖ) želita s temi ukrepi povečati zaposlenost prejemnikov pomoči. Teh je trenutno okoli 310.000, od tega približno polovica tujcev. Gre sicer za enega ključnih projektov avstrijske konservativne vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine