15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Armenski migrant v Nemčiji povozil skupino otrok, učitelj mrtev

Piše: Ivan Šokić

V sredo, 8. junija, je armenski migrant namerno z avtomobilom zapeljal v ljudi, ki so se sprehajali po pločniku v Berlinu. Armenec naj bi bil star znanec policije.

Tako nemški kancler Olaf Scholz kot berlinska županja Franziska Giffey sta morilski napad armenskega voznika označila za “nasilen napad, ki ga je povzročil bes.” Nemški mediji pa so že začeli s trditvami, da je Armenec “duševno bolan”.

29-letni Armenec, ki so ga identificirali kot Gor. H. se je z v sredo popoldne z avtomobilom zapeljal v skupino pešcev blizu Cerkve v spomin cesarja Wilhelma v Charlottenburgu, priljubljenem turističnem delu Berlina. Med žrtvami napada je bila skupina šolarjev iz zvezne dežele Hessen. V napadu je bil ubit učitelj, več otrok pa je bilo huje ranjenih. Od približno 14 ranjenih v napadu z avtomobilom je bilo 12 učencev.

Armenec, ki naj bi pred časom dobil nemško državljanstvo je v svojem napadu kar 200 metrov vozil po pločniku in pri tem povozil več ljudi. Potem se je vrnil nazaj na cesto, nedolgo zatem pa je z avtomobilom trčil v parfumerijo. Tudi tiskovni predstavnik berlinske policije je govoril o dokazih, “ki podpirajo teorijo o psihološkem stanju potrebnem pomoči.” Vseeno organi pregona vsaj tokrat niso zanikali dejstva, da preiskujejo tudi možnost, da je bil napad politično motiviran.

Policija je preiskala dom armenskega napadalca in našla politični material vezan na Turčijo. Napadalec ima tudi sicer kriminalno preteklost, a po trditvah policije, ničesar kar bi bilo povezano z ekstremizmom. Do napada je prišlo nedaleč od prizorišča terorističnega napada na adventni sejem decembra 2016, ko so islamisti s tovornjakom ubili 13 ljudi in jih še 70 poškodovali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine