3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Alarmanten poziv civilnih iniciativ vladi: Preprečite množične zlorabe azilnega postopka, nevladniki ne morejo diktirati politiko priseljevanja v EU!

»Ravnanje nevladnih organizacij je vsega obžalovanja redno, poleg tega pa bi lahko pomenilo nezakonito pomoč pri ilegalnih prehodih meje, kar je kaznivo dejanje. Policijo zato pozivamo, naj natančno preveri obstoj tovrstnih kaznivih dejanj,« so v pozivu vladi napisale štiri civilne iniciative.

Njihov poziv, ki so ga naslovile na vlado in posebej ministrstvo za notranje zadeve, objavljamo v celoti:

»Spoštovani,

Pošiljamo vam poziv več civilnih iniciativ k ukrepanju:

Civilne iniciative ministrstvo za notranje zadeve in novo vlado pozivamo, da preprečita množične zlorabe azilnega postopka, ki smo jim priča s strani številnih migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo našo mejo. Ministrstvo in policijo tudi pozivamo, naj preverita zakonitost ravnanj nevladnih organizacij, ki migrantom po javno predstavljenih dokazih aktivno pomagajo pri nezakonitih prehodih slovenske meje.

Da migranti izkoriščajo azilni postopek za prehod proti zahodu Evrope, je v svojem intervjuju za Večer konec avgusta opozorila zdaj že nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Ne mednarodno ne evropsko pravo migrantom namreč ne dovoljujeta pravice izbirati državo, v kateri bodo zaprosili za mednarodno zaščito, temveč določata, da je treba prošnjo vložiti v prvi varni oziroma prvi državi vstopa v EU (v primeru migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo slovensko mejo, sta to Turčija ali Grčija). Dejansko stanje pa je takšno, da večina migrantov za mednarodno zaščito zaprosi šele v Sloveniji, pred tem pa prepotuje celo vrsto varnih držav, med njimi tudi dve članici EU. Da gre za zlorabe, je razvidno tudi od tega, da jih večina po vložitvi prošnje za azil niti ne ostane v Sloveniji, pač pa vložitev prošnje izkoristi za nemoteno gibanje po EU.

Sistem mednarodne zaščite je namenjen beguncem, ki dejansko potrebujejo pomoč, ker so v svoji državi preganjani, in ne ekonomskim migracijam. S tem ko ekonomski migranti izkoriščajo azilni postopek, namenjen beguncem, slednjim onemogočajo pravico, da pridobijo mednarodno zaščito, saj s svojimi neupravičenimi prošnjami upočasnjujejo celoten sistem. Poleg tega grobo izkoriščajo pripravljenost zahodnih držav, da pomagajo beguncem.

V zadnjem času se je v javnosti pojavilo tudi več dokazov, da so nevladne organizacije kar same klicale policijo in jim sporočale, kje se nahajajo nezakoniti migranti, hkrati pa so vnaprej napovedovale, da bodo zaprosili za azil. Migranti so tudi sami povedali, da so jim slovenski nevladniki že v BiH dajali navodila, koga in kam naj pokličejo, ko prispejo v Slovenijo, o čemer obstajajo zabeležke policije. Takšno ravnanje nevladnih organizacij je vsega obžalovanja redno, poleg tega pa bi lahko pomenilo nezakonito pomoč pri ilegalnih prehodih meje, kar je kaznivo dejanje. Policijo zato pozivamo, naj natančno preveri obstoj tovrstnih kaznivih dejanj.

Dodajamo še, da nevladne organizacije z načrtnim prevažanjem in usmerjanjem nezakonitih migrantov nikakor ne morejo diktirati politike priseljevanja v EU, saj so za to zadolženi pristojni organi posamezne države.

CI Metlika,

CI Bela krajina

CI Debeli rtič

CI Velenje”

Zadnje novice

Sorodne vsebine