32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

»Znam prisluhniti potrebam občanov in gospodarstva«

Piše: Lea Kalc Furlanič

Pogovarjali smo se z Damjano Pavlica, kandidatko SDS za županjo Mestne občine Nova Gorica.

Damjana Pavlica prihaja iz Šempasa. Med letoma 2010 in 2014 je bila predsednica Krajevne skupnosti Šempas, svetnica novogoriškega mestnega sveta je že od leta 2014 in je predsednica odbora za gospodarstvo. Maja 2020 je postala podžupanja in prevzela področje družbenih dejavnosti, delo podžupanje opravlja kot nepoklicno funkcijo. Za župansko kandidaturo se je odločila, ker je bilo njeno dveletno delo podžupanje uspešno in ker bi lahko naredila še veliko dobrega za občane. Podpira jo družina in stranka SDS.

Demokracija: Prosim, da se za uvod našim bralcem na kratko predstavite.

Pavlica: Po srednji ekonomski šoli sem bila kot samostojna referentka zaposlena v več podjetjih, najprej v Gastolu, nato vodja poslovne enote Vrtojba v Quicku, d. o. o., Sežana; leta 2004 sem svojo kariero nadaljevala kot vodja poslovalnice banke SKB v Ajdovščini. Ves čas sem se dodatno izobraževala. Leta 2006 sva skupaj s hčerko ustanovili manjše podjetje ARS FIN, d. o. o., ki uspešno posluje še danes.

Demokracija: Na katere dosežke v svojem dveletnem mandatu podžupanje ste najbolj ponosni?

Pavlica: Veliko jih je. Med drugim smo po 40 letih krajanom Šempasa na meji z Vogrskim uredili oskrbo s pitno vodo; zavzela sem se za obnovo sakralne dediščine v nekaj naših cerkvah; pridobili smo polovico državnega denarja za obnovo odra in odrske tehnike v KD Nova Gorica, na enak način smo obnovili klimatizacijo v goriški knjižnici; pripravili smo dokumentacijo za zgraditev amfiteatra in pridobili 2,5 milijona evrov na kulturnem ministrstvu, tako da bomo po 30 letih še letos začeli graditi zunanji avditorij. V ta projekt sem vložila res veliko truda. Prav tako v projekt dnevnega centra in širitev doma upokojencev; vrednost obeh je 2,5 milijona evrov. Lahko omenim še tri večje projekte: pridobili smo denar za Varstveno-delovni center v Novi Gorici (1,8 milijona evrov) pa za sanacijo plazu v Šmihelu (3,3 milijona evrov) in se dogovorili s Pošto Slovenije, da bo v naši občini zgradila sodoben regijski center, ki bo zaposloval 130 ljudi. Realizirala sem še druge manjše projekte.

Demokracija: Kaj lahko po tem uspešnem delu sklenete?

Pavlica: Na svoje delo sem ponosna, ker nisem gledala ne na levo ne na desno, delala sem za dobro ljudi.

Demokracija: Izhajate iz gospodarstva. Kako to vpliva na vaše delovanje v okviru občine?

Pavlica: To, da prihajam iz gospodarstva, je velikega pomena, ker sem se skozi kariero naučila organizirati delo in izpeljati projekte od začetka do konca. Znam se hitro odločati, prijeti za delo in ga uspešno končati.

Demokracija: Če boste izvoljeni za županjo, katere bodo vaše prednostne naloge?

Pavlica: Najprej podpora razvoju gospodarstva, zato bo treba predvsem ob avtocesti pridobiti nove poslovne cone za širitev podjetij. Potrebna je tudi umestitev centra zelenih tehnologij, podpirati pa moramo tudi kmetijstvo in samooskrbo, se zavzemati za graditev stanovanj za mlade in manjših stanovanj za starejše; graditev v občini moramo nujno pospešiti s hitrejšim spreminjanjem prostorskih aktov. Seveda bo moja prioriteta tudi projekt Evropska prestolnica kulture 2025. Vanj je poleg kulture pomembno vključiti gospodarstvo, turizem, šport in urbanizem. Eden od ciljev je prenova kulturnih in sakralnih spomenikov, npr. gradov Rihemberk in Kromberk, vile Rafut. Ne bom pozabila niti sociale, šolstva, sodelovala bom tudi z našimi nevladnimi organizacijami, ker s svojim delom prispevajo veliko dobrega za skupnost. Poskrbela bom za zgraditev zdravstvenega doma v Novi Gorici in za odpiranje ambulant na podeželju.

Demokracija: Katere so največje pomanjkljivosti v vaši občini, ki bi jih radi odpravili?

Pavlica: Kot sem že omenila, je treba hitreje spreminjati prostorske akte in pridobivati nove poslovne cone za razvoj gospodarstva.

Demokracija: Pravite, da je SDS v novogoriškem občinskem svetu del koalicije. Kaj to pomeni za vaše delo podžupanje?

Pavlica: Res je, SDS je v mestnem svetu del koalicije. Podpisali smo koalicijsko pogodbo z gibanjem Goriška.si, SD, Zvezo za Primorsko. Moram povedati, da je bilo to sodelovanje na lokalni ravni dobro, ker nismo odpirali ideoloških tem. Prepričana sem, da moramo na lokalni ravni delati za dobro vseh občanov ne glede na njihovo strankarsko pripadnost.

Demokracija: Nova Gorica je dobila prestižni naslov Evropska prestolnica kulture 2025. Kako bi ga še »unovčili«?

Pavlica: Ta naslov moramo kar se da dobro Pripravljenih moramo imeti več projektov, da se bomo lahko prijavljali na razpise in projekte izpeljali.

Demokracija: Kako boste volivce prepričali, da vas volijo?

Pavlica: Med volilno kampanjo bom prav gotovo šla med ljudi. Prepričala jih bom z opravljenim delom ter prisluhnila njihovim željam in potrebam.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine