4.9 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

Zbirajmo deževnico, čistimo odpadne vode!

Piše: M. Bo.

Male biološke čistilne naprave so nujne na območjih, kjer ni javnega kanalizacijskega omrežja. Pred nakupom čistilne naprave se je skorajda nujno posvetovati s strokovnjaki iz specializiranih podjetij, saj je treba upoštevati več kriterijev. Enako velja za nakup zbiralnika deževnice, ki nam bo prihranil marsikateri evro.

Marsikje na podeželju oziroma na območjih z razpršeno gradnjo ni javnega kanalizacijskega omrežja, zato morajo lastniki hiš za odvajanje odpadnih voda iz gospodinjstev poskrbeti sami – tako namreč že nekaj let določa zakon. V preteklosti smo odpadno vodo brez razmišljanja odvajali v zemljo, ki sicer ima čistilno sposobnost in odplake po naravni poti očisti, preden proniknejo v podtalnico. Toda ta čistilna sposobnost zemlje ni brezmejna, poleg tega pa uporabljamo vedno več kemičnih sredstev, ki končajo v odpadnih vodah. Zato je treba odpadno vodo čim bolj prečistiti, preden jo spustimo v zemljo, to pa storimo z malo biološko čistilno napravo.

Delovanje malih bioloških čistilnih naprav

Mala biološka čistilna naprava je primerna za gospodinjstva in jo je preprosto uporabljati. Ob pravilni uporabi praktično ne zaznamo smradu iz nje, poraba energije za njeno delovanje pa je zelo majhna.

Shema čistilne naprave (Foto: Arhiv Demokracije)

Čistilne naprave, ki so danes na trgu, delujejo v treh korakih. Prvi je mehansko odstranjevanje nečistoč: odpadna voda priteče v prvi prekat naprave, t. i. usedalnik, kjer se mehansko izločijo večji trdni delci, listje in podobno. Nato (drugi korak) se voda prečrpa v drugi prekat, biološki del naprave, kjer poteka naravno čiščenje oziroma aeracija, pri čemer se raztopljene in neusedljive organske snovi pretvorijo v usedljivo obliko. To omogočajo mikroorganizmi, ki tvorijo razpršeno biomaso. Za razvoj mikroorganizmov mora odpadna voda vsebovati hranilne snovi, imeti ustrezno temperaturo in zadostno količino kisika, zato se v biološki stopnji v odpadno vodo vpihuje zrak. In še tretji korak: po aeraciji poteka še faza sedimentacije in očiščena voda je pripravljena na izpust v okolje, kar pomeni, da s pomočjo črpalke odteka iz čistilne naprave v ponikalnico ali v površinske vode. Pomembno je, da so čistilne bakterije v čistilni napravi v dobri kondiciji, da lahko hitro in učinkovito predelajo in očistijo vsebino.

Obvezno čiščenje bioloških čistilnih naprav

Male čistilne naprave je treba vzdrževati oziroma čistiti – lastniki so praznjenje dolžni naročati pri registriranih izvajalcih, in sicer v predpisanih rokih. Umestitev malih čistilnih naprav sicer urejajo predpisi oziroma uredba za področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda, zato jih je dobro poznati.

Naprave brez elektrike

Obstajajo tudi biološke čistilne naprave brez elektrike, ki so primerne za počitniške hišice, brunarice in na splošno objekte, ki jih manj uporabljamo, zato ni nenehnega pretoka, poleg tega je odpadne vode seveda manj. Prezračevanje deluje po sistemu naravnega vleka, zato električna energija ni potrebna, kar pomeni, da prihranimo. Voda je zelo dobro očiščena, te čistilne naprave pa so tihe in do okolja prijazne. Njihovo vzdrževanje je brez večjih posebnosti in ne potrebuje posebnega nadzora. Daljše mirovanje in hladnejši meseci jim ne povzročajo težav.

Poznamo tudi rastlinske čistilne naprave, ki prav tako ne potrebujejo električne energije. Potrebujemo le primeren, nekoliko nagnjen teren, da se voda lahko pretaka po sistemu gravitacije, brez prečrpavanja. Rastlinsko čistilno napravo sestavljata zaporedno povezani gredi, v katerih se pretaka odpadna voda, in sicer pod površjem, kar preprečuje nastanek smradu ali pojav komarjev in drugih nadležnih insektov. Voda teče skozi substrat (mešanica različnih frakcij drobljenca), na vrhu katerega so zasajene rastline. Bazena s substratom sta zatesnjena s folijo in tako vodoodporna. Na poti skozi substrat, naseljen z mikroorganizmi, se voda čisti, dodatno pa za to poskrbijo rastline. Gre za kombinacijo fizikalnega, kemičnega in biološkega čiščenja.

Kako izbrati čistilno napravo?

Izbira čistilne naprave je za uporabnika precej težka odločitev, še posebno če upoštevamo vrsto kriterijev, kot so zanesljivost delovanja brez neljubih presenečenj, dolga življenjska doba ter zaželeni nizki stroški obratovanja in vzdrževanja. Ko se odločamo za nakup, je najpomembnejše pravilo to, da obiščemo specializiranega ponudnika – ki je že dalj časa na trgu in ima dobre reference. Takšni ponudniki vam bodo znali najbolje svetovati, poleg tega imajo praviloma kakovostne materiale in tehnične ter elektronske komponente, ki nam bodo dolgo služile, ponujajo pa tudi potrebno vzdrževanje. Nakup naprave pri takšnem podjetju je zagotovilo, da boste dobili za svojo situacijo cenovno in tehnološko optimalno in učinkovito napravo, ki jo boste kupili le enkrat v življenju. Pri morebitnih težavah vam bodo na voljo za pomoč in servisiranje.

(Foto: Shutterstock)

Praktično vsi ponudniki ponujajo biološke čistilne naprave v različnih velikostih. Pomembno je namreč število članov gospodinjstva oziroma ljudi, ki bodo s to napravo živeli; pri načrtovanju se upošteva dnevna poraba vode 150 litrov na osebo.

Pomemben je tudi teren

Pomembna je tudi lokacija za čistilno napravo, torej teren – kako dostopen je, kakšna je sestava zemlje in kam bomo odvajali odpadno vodo. Izbiramo lahko med betonskimi in plastičnimi čistilnimi napravami. Vsak ponudnik, jasno, poudarja prednosti svojih naprav, a načeloma velja, da so betonske zanesljivejše, manj zapleteno jih je tudi vgraditi v zemljo. Prednost plastičnih čistilnih naprav pa je v tem, da so lahke, kar nam omogoča, da jo vgradimo tudi v teže dostopna območja, pri katerih ni treba imeti betonske podlage.

Seveda je pri odločanju za čistilno napravo pomembna tudi cena, pri čemer pa ni najbolj pametno, da je cena odločilni dejavnik. Naprava mora predvsem ustrezati našim potrebam po čiščenju odpadne vode, zagotovo pa je v našem interesu tudi to, da bo naprava čim dlje delovala in da bodo stroški vzdrževanja čim nižji. Posvetovanje s strokovnjaki je praktično nujno, vsekakor pa zelo priporočljivo. Poceni nakup se sicer v prvem trenutku zdi dobra izbira, toda dobro se je spomniti na pregovor: Nihče ni tako bogat, da bi kupoval poceni blago.

Zbiranje in shranjevanje deževnice

Večina ponudnikov čistilnih naprav ima na voljo tudi zbiralnike deževnice, kar je zelo koristno imeti tako zaradi finančnega prihranka kot tudi zaradi čedalje pogostejših sušnih obdobij. Na našem območju letno pade na milijone litrov deževnice, ki je pravzaprav brezplačna voda. V času, ko obračamo vsak evro in želimo varčevati na različne načine, je zbiranje in shranjevanje deževnice gotovo eden od načinov varčevanja, ki ga ne gre prezreti.

Deževnico, če je ustrezno filtrirana, namreč lahko uporabljamo za marsikaj. Od 150 litrov vode, kolikor je povprečno na dan porabi en človek, gre le nekaj litrov za kuhanje in pitje, preostali del pa za osebno higieno (pri čemer je gre ogromno za splakovanje stranišč), pomivanje posode, zalivanje oziroma škropljenje vrta, pranje avtomobila, čiščenje itd. Z mehko deževnico lahko peremo tudi perilo in privarčujemo tako pri pralnih kot mehčalnih sredstvih. Kot pravijo poznavalci, z deževnico lahko zadovoljimo tudi dve tretjini dnevnih potreb po vodi, strošek za pitno vodo pa lahko zmanjšamo tudi do 50 odstotkov.

Bogata izbira

Seveda je odvisno, kje in kako živimo – a če živimo v hiši ali jo šele gradimo, je modro razmisliti tudi o zbiralniku deževnice. Najmanj posegov v prostor zahteva zunanji zbiralnik deževnice, kot je cisterna ali sod. Nekateri deževnico zbirajo v kvadratnih cisternah, ki imajo prostornino 1.000 litrov, kar se na prvi pogled zdi veliko, a pravzaprav ni, seveda pa je to odvisno od potreb posameznega gospodinjstva. Poleg tega te cisterne tudi niso najbolj estetske, v vodi, če je izpostavljena sončni svetlobi, pa se tudi razvijejo alge. Kot rečeno, pa so na voljo tudi boljši nadzemni in podzemni zbiralniki za deževnico in odpadne vode.

Podzemni zbiralniki ne kazijo okolice in ne zavzemajo prostora, ki ga lahko uporabimo za kaj drugega. (Foto: Wikimedia/Stefan Xp)

Zbiralniki deževnice so različnih velikosti oziroma imajo različno veliko prostornino, ki pa je v vsakem primeru večja od zgoraj omenjenih 1.000 litrov. Podzemne zbiralnike deževnice ponuja več ponudnikov; nekateri ponujajo plastične zbiralnike, drugi betonske, tretji oboje. Obstajajo podzemni in nadzemni rezervoarji, kletni in transportni rezervoarji ter drugi sistemi, lahko izbirate tudi med domačimi in tujimi proizvajalci. Lahko se odločite za celovit sistem zbiranja deževnice, ki se integrira z namakalnim sistemom ali gospodinjskim vodovodom, lahko pa le za zbiralnik, ki ga boste uporabljali za zalivanje vrta ali pranje avtomobila.

Podzemni zbiralniki

Prednosti podzemnih zbiralnikov je več: deževnica ima v njih stalno – nizko – temperaturo, ni težav z algami, prav tako ni kemikalij, kot sta fluor in klor. Dobrodošlo je tudi, da podzemni zbiralniki ne kazijo okolice in ne zavzemajo prostora, ki ga lahko uporabimo za kaj drugega. Nadvse pomembno pa je še nekaj, in sicer to, da z vodo upravljamo trajnostno, smo prijazni do okolja, hkrati pa tudi veliko naredimo v smislu samooskrbe.
Pri nakupu zbiralnika velja isto pravilo kot pri malih čistilnih napravah: posvetujte se s specializiranimi ponudniki, kjer vam bodo strokovnjaki dobro svetovali glede na vaših potreb in možnosti. Razmisliti moramo, kako velik zbiralnik potrebujemo, koliko nas je v gospodinjstvu, za kaj bi deževnico uporabljali, kam bi ga vgradili in podobno. In tudi tu se ne odločajte le na podlagi cene, pomembno je predvsem, da vam bo zbiralnik dolgo in dobro služil.

Foto: Gorenc

Podjetje Gorec iz Šentlovrenca pri Veliki Loki

Podjetje Gorec iz Šentlovrenca pri Veliki Loki na Dolenjskem je družinsko podjetje, ki ga je leta 1967 ustanovil Jožef Gorec. Začel je na majhnem stroju za izdelavo betonskih strežnikov … Od takrat se je podjetje posodabljalo, proizvodnja se je širila, prav tako tudi prodajna mreža. Podjetje je postalo eden vodilnih proizvajalcev betonskih izdelkov v Sloveniji. Že nekaj let se uspešno ukvarjajo tudi s proizvodnjo bioloških čistih naprav in zbiralnikov deževnice v betonskih ali polietilenskih rezervoarjih. Ponujajo tudi t. i. lovilce olj, ki morajo biti zato vgrajeni povsod, kjer je možnost onesnaženja vode z oljem ali gorivi. Njihov celotni proizvodni program je certificiran skladno z evropskimi standardi, in kot pravijo, so njihova vodila kakovost, strokovni pristop in hitra prilagodljivost. Več uporabnih informacij o njihovi ponudbi lahko preberete na njihovi spletni strani www.gorec.info.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine