24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

(INTERVJU) Franc Fartek: Vabljeni na pogovorni večer z Janezom Janšo v Gornji Radgoni

V Občinskem odboru SDS Gornja Radgona je lani zavel nov veter. Predsednik je postal Franc Fartek. Kaj so do sedaj postorili in kakšne cilje imajo za naprej, nam je zaupal v kratkem pogovoru.

Gospod Fartek, lani ste prevzeli OO SDS Gornja Radgona, kako ste zadovoljni z opravljenim delom? 

Fartek: Najprej lep pozdrav vsem bralcem Demokracije, enega redkih tiskanih medijev, ki nam prinaša prave in poštene informacije. V drugi polovici lanskega supervolilnega leta smo bili po reorganizaciji OO SDS Gornja Radgona močno angažirani na stojnicah, pri zbiranju podpisov za referendume, v kampanji za predsedniške volitve, še posebno pa smo se angažirali na lokalnih volitvah. Imeli smo tudi svojega kandidata za župana, ki pa je po pričakovanjih glede na zelo kratko delovanje v lokalni politiki bil pri volivcih za župana premalo znan in prepoznaven. To sem bil jaz, ki sem se s politiko ukvarjal šele nekaj mesecev. Glede na vse peripetije in na novo organizirani občinski odbor stranke kaj dosti uspeha na lokalnih volitvah realno ni bilo pričakovati. Imamo enega občinskega svetnika, vendar bo ta po prizadevnosti, delavnosti in zanimanju za lokalno dogajanje odtehtal vsaj tri. Od vseh rezultatov volitev smo najbolj zadovoljni, da je v naši občini predvsem in tudi s podporo naših članov občina dobila novo županjo, ki je končala županovanje staremu županu, ki je vsem skupaj, tako županji kot občinskemu svetu pustil veliko okostnjakov v omarah, še posebej pa enormno zadolženo občino. Sanacija občinskega proračuna bo tako velik zalogaj in veliko delo v tem letu.

Nekoč ste dejali, da je treba včasih narediti dva ali tri korake nazaj, da lahko spet tečeš. Kako se to odraža pri OO SDS Gornja Radgona?

Fartek: Občinski odbor SDS Gornja Radgona je bil do izredne volilne konference v poletju 2022 sestavljen pretežno iz precej starejše populacije in članstva, ki se za delovanje občinskega odbora in politiko dela v občini ni preveč zanimalo. Bistvo jim je bilo, da jih je prejšnje vodstvo povabilo na večerjo ali dve v letu, da so se malo družili in poklepetali, šli na izlet, kaj pojedli in popili in to je bilo vse. Seveda ima delovanje takega odbora več nalog tudi na lokalni ravni, sicer gredo odločitve in lokalna politika mimo ljudi in mimo določene politične interesne skupine. V zadnjem času se je pokazalo, da je prejšnje vodstvo odbora podpiralo veliko sumljivih in netrasparentnih odločitev župana, kar nikakor ni bilo niti v programu delovanju naše stranke. Novo vodstvo, novi člani in naš edini občinski svetnik sedaj zavzemajo precej drugačno, sicer opozicijsko, a konstruktivno in pošteno držo. Da smo se s prejšnjim vodstvom razšli in da so nas zapustili nekateri nedejavni starejši člani, je odbor izjemno dobro prečistilo in smo njihovega izstopa po svoje celo veseli, saj bi sicer lahko predstavljali celo kakšno rakavo tkivo v odboru.

V petek, 21. 4., ob 19. uri pripravljate pogovorni večer z Janezom Janšo v Kulturnem domu v Gornji Radgoni. Kaj bo tema pogovora?

Fartek: Kot novi predsednik OO SDS Gornja Radgona sem osebno močno predan nalogi in poslanstvu pridobivanja novih, tudi mlajših članov. In v kontekstu navedenega so mi zelo zelo blizu pogovorni večeri z izbranimi gosti, okrogle mize in podobno. Zato je bila moja prva želja že pred približno 2 mesecema, da na prvi pogovorni večer povabim predsednika stranke g. Janeza Janšo. Pogovorni večer si močno želim organizirati čim bolj profesionalno, zato bo pogovor vodil izkušen medijski »maček« g. Boris Tomašič s televizije Nova24TV. Želimo, da pogovor teče o aktualnih dogodkih tako v notranji kot tudi mednarodni politiki. Tem je za izvoz, kolikor želite torej, če bo le časa dovolj. S podobnimi večeri z vidnimi predstavniki slovenske politike, zgodovinopisja, publicistike, novinarstva želim nadaljevati in jih redno organizirati v našem kraju. Upam in želim si le, da bom naletel na posluh gostov. Moja naslednja želja je pogovorni večer z Anžetom Logarjem, potem pa naprej.

Kakšni so načrti OO SDS Gornja Radgona?

Fartek: V prihodnje OO SDS Gornja Radgona načrtuje predvsem delovanje na lokalni ravni v smislu pomoči občini in županji pri sprejemanju občinskega proračuna. Predvsem pa pridobivanje in ozaveščanje mladih v občini, ki jih bomo z veliko energije vabili v svoje vrste. Naj bralcem revije kot zanimivost navedem le eno zame zelo žalostno dejstvo. Moja žena je bila v letu 2022 skoraj na vsakih občinskih volitvah v volilnem odboru. Volilni odbori morajo med drugim spremljati tudi statistiko volivcev. Žena je pri tem ugotovila, da do približno 35. leta starosti hodi volit le okrog 4 do 5 odstotkov volilnih upravičencev. To se mi zdi velika tragedija in žalostno dejstvo, da se mladi tako slabo oz. sploh ne zanimajo ne za lokalno politiko, še manj pa za državno. Angažirati je torej treba mlade, jih povabiti medse, bliže odločanju, bliže razpravljanju o vsakdanjih problemih, ne pa da potem čez leta, ko pridejo v 40. ali 50. leta, samo tarnajo in stokajo, da je vse slabo. Mladi, pridite med nas in oblikujte lokalno politiko in javno mnenje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine