4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V vasi Kuk plaz vdrl v hišo, na Tolminskem noč minila razmeroma mirno

Piše: STA, C. R.

S tolminskega občinskega štaba civilne zaščite sporočajo, da je noč ob upoštevanju razmer minila relativno mirno. Se je pa že v ponedeljek zvečer znova sprožil zemeljski plaz nad stanovanjsko hišo v vasi Kuk in vdrl vanjo. Prebivalca sta hišo zapustila. Že popoldne so se preventivno evakuirali tudi prebivalci najbolj ogroženih hiš s Koritnice.

S Koritnice so skupaj evakuirali 11 ljudi, ki so prenočili pri sorodnikih in prijateljih v vasi. Prav tako sta že v petkovi ujmi dom zapustila dva prebivalca Idrije pri Bači. Občinski štab civilne zaščite ima sicer zagotovljene in dogovorjene nastanitvene kapacitete v Podbrdu in Tolminu, so danes sporočili iz Občine Tolmin.

Ob ponedeljkovem ogledu plazišča na Kneži je geolog ocenil, da gre za živo plazišče in da je v primeru intenzivnih padavin možno plazenje materiala v strugo potoka, kar bi ob takšni zajezitvi pomenilo poplavljanje. Vso noč so zato razmere na levem bregu potoka Jordan spremljali gasilci PDG Kneža in beležili minimalne premike.

Teren si bodo v kratkem ogledali pristojni, s plazine pa bodo danes odstranili drevje. Ob ogledu plazine nad stanovanjskimi objekti v Podbrdu pa je geolog v ponedeljek popoldne ocenil, da neposredne nevarnosti za njen zdrs ni, bo pa potrebna ureditev ustreznega odvodnjavanja za meteorno vodo na celotni dolžini vlake, speljane po tem območju.

Ponoči je plaz zasul tudi lokalno cesto Poljubinj-Ljubinj, ki bo po oceni občine Tolmin ponovno prevozna v dopoldanskih urah. Za občinske ceste sicer velja popolna zapora prometa z izjemo intervencijskih vozil na relaciji Kneža-Kneške Ravne in Modrej-Bača pri Modreju čez Stopec, samo za osebna in intervencijska vozila je odprta lokalna cesta Ljubinj-Sela nad Podmelcem.

Zaprte so lokalna cesta Idrija pri Bači-Postaja na levem bregu Idrijce in nekaj krajevnih cest v krajevni skupnosti Ponikve na Šentviški planoti. Zaprto je tudi območje Tolminskih korit in cesta po dolini Tolminke proti spominski cerkvi v Javorci in planini Polog, so še sporočili z občine.

Državna cesta Most na Soči-Tolmin zaradi plazu pri Mostu na Soči ostaja zaprta, tako naj bi ostalo do konca tedna. Kljub zelo težkim razmeram pa je danes ekipam na terenu uspelo zagotoviti nujno prevoznost v Podbrdu, so sporočili z ministrstvo za infrastrukturo.

Na terenu je bilo v ponedeljek 68 gasilcev, na 29 lokacijah pa vse razpoložljive ekipe z delovnimi stroji, do kritičnih točk so se prebili tudi s težko mehanizacijo. V občini Tolmin sicer v četrtek pričakujejo pomoč pripadnikov Slovenske vojske z mehanizacijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine