3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V Strugah pri Lučah del grozečega plazu zgrmel v Savinjo

Piše: C. R., STA

V Strugah pri Lučah je nekaj po 15. uri del grozečega plazu, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, zgrmel v reko Savinjo. To je zdaj zelo velika nevarnost za tamkajšnje krajane, je za STA povedal predstavnik v ujmi prizadetih družin Paul Orešnik. Župan Luč Klavdij Strmčnik pa je za STA zatrdil, da kljub plazu Savinja teče normalno.

Po županovih besedah je Savinja še vedno široka od 10 do 15 metrov in je plaz ni blokiral. Okrog 12. ure si je Strmčnik z geologinjo ogledal grozeči plaz, vendar se takrat še ni opazilo plazenja. Župan je napovedal, da si bo tekom popoldneva ponovno ogledal plaz.

Orešnik pa pravi, da so dejansko veliko časa gledali kakšna Savinja bo tekla in se v zadnjem času sprašujejo, ali bo reka sploh še tekla, če bo plaz v celoti zasul njeno strugo.

“Naše hiše so vse bolj razpokane in si ne znamo predstavljati kakšna bo naša usoda,” pravi Orešnik.

Medtem pa prizadeti krajani Strug v četrtek pričakujejo strokovnjake, da jim posamezno predstavijo, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Novembra naj bi se skupaj s podbetonirjem hiš, da ne bodo še bolj propadale in se delala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredil tudi vodovod.

Orešnik je še dodal, da je trenutno reka Savinja v Strugah zelo visoka, njena struga pa se je zožila, saj so skozi naselje uredili cesto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine