12.9 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

V občini Lendava župan Janez Magyar podpisal pogodbo s čebelarji in podrobno predstavil projekt nove športne dvorane

Piše: Andraž Grad

Občina Lendava je 14. marca v mestni hiši priredila novinarsko konferenco, na kateri sta bili glavni temi podpis pogodbe s Čebelarskim društvom Lendava in zgraditev večnamenske športne dvorane.

Na začetku konference so se županu Janezu Magyaru pridružili predstavniki čebelarjev na čelu s predsednikom njihovega društva Štefanom Cigutom. Drugi in tudi daljši del konference pa je bil namenjen projektu večnamenske športne dvorane z bazenom, saj po mnenju občine ta kompleksna investicija še ni bila ustrezno predstavljena v slovenskih medijih.

Pomembnost ohranjanja čebelarstva

Občina Lendava se vsekakor zaveda tako slovenskih tradicij, povezanih s čebelarstvom, kot tudi pomembnosti te dejavnosti. Zato je župan Magyar v imenu občine skupaj s predsednikom Čebelarskega društva Lendava Štefanom Cigutom podpisal pogodbo o brezplačni uporabi zemljišč poleg Dvojezične osnovne šole I Lendava. Gre za dve zemljišči, na katerih stojita dva čebelnjaka in vrtna hiška. Čebelarsko društvo bo tako lahko s pomočjo učnega čebelnjaka svoje dejavnosti predstavilo tudi mladim in jih navduševalo za čebelarstvo. Župan je ob podpisu pogodbe izpostavil, da Čebelarsko društvo Lendava s svojimi dejavnostmi varuje in ohranja našo naravo, saj so čebele v tem smislu zelo pomembne. Dodal je, da tovrstna društva ohranjujejo čebele in naravno okolico za prihodnje rodove: »V zadovoljstvo mi je, da Čebelarsko društvo Lendava sodeluje tudi z osnovnimi šolami in spodbuja mlade v občini, da se seznanijo s čebelami,« je ob tem dejal.

Župan Janez Magyar je s Čebelarskim društvom Lendava podpisal pogodbo o brezplačni uporabi zemljišča za čebelarske dejavnosti. (Foto: Andraž Grad)

Večnamenska športna dvorana

V nadaljevanju je župan medijem podrobneje predstavil projekt večnamenske športne dvorane z bazenom, ki bo zgrajena po konceptu »vse v enem«. Vključevala bo namreč športne dejavnosti na lokalni ravni kot tudi v okvirih športnega turizma na evropski in celo svetovni ravni. Za rekreacijske programe bo na voljo vrtcem in šolam pa tudi odraslim. V njej bodo lahko prirejali tudi različna tekmovanja na meddržavni ravni. Poleg tega bo lahko to prostor za kulturne in družbene dogodke, predvsem na področju zelenega turizma, eko kmetijstva, vinarstva, različnih sejmov in glasbenih ali drugih kulturnih prireditev. V dvorani se bodo lahko izvajali vsi športi z žogo, od odbojke do košarke, športi s področja borilnih veščin, kot so karate, judo in rokoborba, pa tudi balet. Dvorana bo imela bazene za vse generacije, vključujoč bazen in čofotalnik za najmlajše, prav tako pa se bo v njej lahko izvajala fizioterapija. Vključevala bo tudi dve kegljaški stezi za bowling, gostinski lokal, strelišče, kongresno dvorano in atletsko stezo.

Sledila je podrobna predstavitev projekta nove večnamenske športne dvorane z bazenom. (Foto: Andraž Grad)

Za dobro domačega kraja

Na začetku projekta so sodelovali predstavniki športnih društev in lokalnih skupnosti s svojimi predlogi, ki so jih nato upoštevali pri načrtovanju te večnamenske športne dvorane. Celoten projekt naj bi bil vreden približno osemnajst milijonov evrov. Župan pričakuje, da bo od tega 85 odstotkov denarja iz sklada za okrevanje in odpornost, saj je bil v času prejšnje vlade projekt potrjen kot strateški projekt. Župan je izpostavil, da črpanje iz omenjenega sklada sicer poteka počasneje in da se bodo, čeprav neradi, po potrebi obrnili tudi na zasebnike. Ob koncu konference je župan poudaril, da bo športna dvorana namenjena tudi prihodnjim generacijam, kar je zelo pomembno, in dodal, da ne želi, da bi projekt propadel zaradi politike in morda kasneje zaživel nekje drugje. »V politiko sem se podal predvsem zato, da bi pomagal domačemu kraju. V Lendavi si želimo predvsem racionalne in ne ideološke politike«, je še dodal.

Župan Janez Magyar: Investicij je veliko

Po novinarski konferenci v Lendavi smo izkoristili priložnost tudi za kratek pogovor z županom Janezom Magyarom. Z njim smo govorili o glavnih projektih v občini in drugih aktualnih zadevah.

Župan Lendave Janez Magyar (Foto: Andraž Grad)

Gospod Magyar, nam lahko poveste, katere so poleg športne dvorane še glavne investicije v vaši občini?

Magyar: Investicij je veliko. V tem mesecu bomo objavili razpis za izvajalce za šolsko dvorano in za vrtec v Gabrju, ki ga hočemo razširiti. Prav tako bomo v tem mesecu objavili razpis za rekonstrukcijo nekdanje šole v Čentibi, ki bo postala vrtec. Tudi vrtec v Genterovcih bo dobil dva nova oddelka. Vesel sem, da imamo v naši občini tovrstne potrebe, saj to pomeni, da imamo velik naraščaj. V kratkem bomo objavili tudi razpis za rekonstrukcijo cest v naših naseljih, kjer bomo zamenjali tudi kanalizacijo in ulično razsvetljavo ter uredili hudournike. Potekala bo tudi rekonstrukcija občinskih objektov. S škofijo se dogovarjamo za ureditev statusa nekaterih objektov, ki jih želimo za naše krajevne skupnosti v Dolini in v Mostju. V Donjem in Gornjem Lakošu pa bomo gradili gasilski garaži. V Donjem Lakošu bomo gradili tudi mrliško vežico.

Katere so glavne turistične in kulturne dejavnosti v občini Lendava?

Magyar: Treba je izpostaviti predvsem najvišji razgledni stolp v Sloveniji Vinarium, ki poleg turistične atrakcije ponuja tudi veliko kulturnih dogodkov. Letos je na primer tam od 18. marca do 18. aprila razstava pirhov. Predlanskim smo uredili zipline Vinarium, ki spada na področje adrenalinskih športov in pritegne precej obiskovalcev. Tu je še steza za gorska kolesa v Lendavskih goricah. Vsekakor je treba omeniti tudi razpršeni hotel Vinarium; gre za to, da naši domačini svoje zidanice in vinske kleti ponujajo kot nastanitev za turiste, kar se izredno dobro trži in je zelo priljubljena pridobitev. Ta čas načrtujemo v Lendavskih goricah tudi nov adrenalinski park. Prav tako imamo veliko kulturnih dogodkov. V našem kulturnem centru imamo najrazličnejše prireditve, program katerih si lahko bralci ogledajo na spletni strani samega centra https://www1.kkl.si/sl/. Mnoge kulturne dogodke prireja tudi madžarska narodna manjšina, ki vzorno sodeluje z občino in ima določene dogodke v svojem jeziku. Poleg nje imamo v Lendavi tudi hrvaško in srbsko skupnost. Obe prav tako bogatita dogajanje v našem okolju. Za ljubitelje pohodništva naše planinsko društvo organizira veliko pohodov po občini in v pomurski regiji. Številna turistična društva pa izvajajo številne vrhunske dogodke po naseljih.

Bi kakšen dogodek posebej izpostavili?

Magyar: Poudaril bi, da bomo v maju praznovali 150-letnico prostovoljskega Gasilskega društva Lendava. Šlo bo za slovesen dogodek, ki ga bodo obiskali visoki gosti iz Gasilske zveze, minister za obrambo in državni sekretarji. Dogodka se bodo udeležili tudi tuji gostje iz Hrvaške in Madžarske.

Omenili ste precej številno madžarsko manjšino v Lendavi. Nam lahko za konec poveste kaj več o odnosih med slovenskim in madžarskim prebivalstvom?

Magyar: Pri nas vlada sožitje večinskega in manjšinskega prebivalstva, ki je tudi z ustavnimi pravicami vzorno urejeno in zagotovljeno. To se odraža tudi v športu in kulturi. Vsak kamenček v tem mozaiku moramo ohraniti, da bi skozi sodelovanje in spoštovanje drugačnosti ohranili tudi celoto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine